BILANCE ODVJETNIČKIH ZVIJEZDA

Nobilo poslovao s gubitkom, a Prodanović u plusu

19.09.2011 u 07:10

Bionic
Reading

Koliko zaista zarađuju odvjetničke zvijezde? I dok prema službenom cjeniku dnevnice odvjetničke elite dosežu i tisuću eura, financijski rezultati medijski najeksponiranijih odvjetnika nisu tako impresivni. Neki od 'celebrity advokata' poslovali su s dobiti od samo par desetaka tisuća kuna, a čak su dvojica, Anto Nobilo i Branko Šerić, u prošloj godini zabilježila gubitke

Godinu u kojoj je, zastupajući potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u aferi Spice, bio prava medijska zvijezda, Anto Nobilo zaključio je s gubitkom. Nobilo i dr. - odvjetničko društvo, čiji su osnivači Anto Nobilo i Sanja Ormuž, u 2010. je uprihodilo oko 398.000 kuna, što je upola manje nego godinu ranije, pa je poslovalo s gubitkom od 376.000 kuna.

S gubitkom od oko 40.000 kuna poslovnu je godinu zaključilo Odvjetničko društvo Šerić i Šerić, čiji su osnivači Branko Šerić i njegov sin Aljoša. No ovdje treba naglasiti da je ovo društvo osnovano u travnju prošle godine, pa se javno dostupni poslovni rezultati odnose samo na drugi dio godine. Polugodišnji prihod u godini u kojoj je Branko Šerić, među ostalima, zastupao i Ivana Mravaka iz afere HEP, iznosio je 424.000 kuna.

Učestalije i iscrpnije nego njegove poduhvate na sudu, mediji prate ljubavni život Ljube Pavasovića Viskovića, koji zajedno s Moranom Rabar ima odvjetničko društvo Rabar & Visković. Prošle su godine uprihodili oko 725.000 kuna i imali dobit od skromnih 47.000 kuna. Među Pavasovićevim aktualnim klijentima najpoznatiji je Robert Ježić, vlasnik Diokija i sudionik afera HEP, koji je prošle godine raskinuo suradnju s Veljkom Miljevićem

A spomenuti Pavasovićev kolega Miljević, koji na sudu zastupa bivšeg šefa Podravke Darka Marinca u aferi Spice, prošle je godine preko odvjetničkog društva, čiji je osnivač zajedno s Goranom Miljević, uprihodio oko 1,1 milijun kuna i godin zaključio sa skromnom dobiti od 30.000 kuna. Među Miljevićevim lanjskim klijentima bio je i ratni zločinac Branimir Glavaš.

Tretman medijske zvijezde uživa i odvjetnik Marijan Hanžeković, privlači ga politika, a u svom bogatom poslovnom portfelju ima i farmaceutsku kompaniju. Prema podacima poslovnog registra, odvjetnička tvrtka koju je osnovao zajedno sa sedmoricom partnera broji čak 77 zaposlenih, a prošle je godine uprihodila čak 29 milijuna kuna, pri čemu je dobit iznosila 651.000 kuna.

Za razliku od spomenutih kolega koji svoje poslovanje obavljaju preko odvjetničkih društava (javno-trgovačkih društava ili d.o.o.-a), Prodanović ima samostalni ured. Poslovni registri najčešće ne objavljuju poslovanje takvih djelatnosti, pa nam tako ostaje nepoznat poslovni uspjeh npr. Jadranke Sloković, odvjetnice s bogatim haškim iskustvom i najnovije članice Sanaderovog braniteljskog tima. No u slučaju Čede Prodanovića brojke su poznate. Odvjetniku bivšeg premijera prihodi su lani znatno porasli na 1,1 milijun kuna, a godinu je zaključio s dobiti od 362.000 kuna.

Prema službenim tarifama, odvjetničke dnevnice mogu iznositi do 1.000 eura, no s branjenikom se mogu sklopiti i drukčiji ugovori. Svojevremeno je Prodanović novinarima otkrio da je Vlada mjesečno braniteljima optuženih generala u Haagu plaćala po 20.000 eura bruto.

Nerazmjer između relativno skromnih rezultata poslovanja i glamura koji prati odvjetničke zvijezde pokazuje da su njihovi honorari ili daleko slabiji od maksimalnih prema utvrđenim odvjetničkim tarifama ili ima istine u pričama da pojedini odvjetnici svoje skupe usluge najradije naplaćuju u gotovini, pa zato veći dio njihovih prihoda ne prolazi kroz knjige.