OPTUŽBA SINDIKATA

Uprava vodi Zagrebački velesajam u propast

15.09.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Sindikat trgovine Hrvatske (STH) neće dopustiti propast Zagrebačkog velesajma (ZV), čemu vodi poslovna politika sadašnje Uprave, ali i potezi Zagrebačkog holdinga i Gradske skupštine koji postavljaju nesposobno rukovodstvo i ignoriraju upozorenja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare STH-a

Predsjednica STH-a Dragica Mišeljić kaže da se gubitak ZV-a sa 6,8 milijuna kuna iz 2008. povećao na gotovo 50 milijuna kuna u 2010. godini, čemu uzrok nisu nepovoljni tržišni uvjeti već nesposobne uprave, prije na čelu s Katjom Lukom Kovačić, a sada s Mirjanom Bartolec koju je imenovala Uprava Zagrebačkog holdinga.

Rezultati ZV-a pod vodstvom sadašnje Uprave su, kažu u sindikatu, daleko gori od poslovanja svih drugih sajmova u regiji koji nisu ni približno doživjeli takav pad kao ZV. Kao primjer navode jednu od perjanica ZV-a - Zagreb Auto Show koji je lani otkazan, a upitno je i njegovo održavanje 2012. godine.

Kadrovska politika na ZV-u, smatraju sindikalaci, isključivo je vezana uz političke moćnike. S druge strane, upozoravaju, ZV je kadrovski devastiran jer su svi mladi pripravnici otpušteni nakon tri i više godina staža, osim sina kuma gradonačelnika Milana Bandića

Uništavanje ZV-a uz najveće gubitke u njegovoj 102-godišnjoj povijesti ne zabrinjava niti Upravu Zagrebačkog holdinga niti Gradsku skupštinu, koji su se, kažu u sindikatu, oglušili na njihova upozorenja. Tako te institucije, smatraju, pogoduju tajkunima koji se žele dočepati vrijednog urbaniziranog zemljišta.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel kaže kako je riječ o klasničnoj 'priči iz Hrvatske' u kojoj netko ima ambiciju uzeti atraktivan prostor pa zato postavlja nesposobnu upravu koja uništava poduzeće, potom se rješava radnika, zemljište kupi jeftino i izgradi objekte za vlastitu korist.

STH traži smjenu Uprave ZV-a i strateško određivanje skupštine Grada o sudbini ZV-a. Zatraženo je i razrješenje cijele Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga.

'Nećemo dopustiti propast Velesajma, pa morali se i tući. Poduzet ćemo sve dozvoljene akcije, a možda i šire', najavila je Mišeljić.