PROCJENA ANALITIČARA

Turistički prihod porast će prvi put nakon 2008.

14.09.2011 u 16:14

Bionic
Reading

Za razliku od 2010. kada rast fizičkih pokazatelja nije pratio i rast financijskih efekata od turizma, u ovoj godini analitičari banke Raiffeisen očekuju povoljnije rezultate i rast prihoda od oko šest posto godišnje

Podaci o potrošnji u trgovini na malo iz srpnja nisu ohrabrujući, no analitičari RBA ipak očekuju bolje financijske pokazatelje u turizmu. Prema njihovim očekivanjima, rast fizičkih pokazatelja ove godine će, za razliku od lani, pratiti porast prihoda od šest posto što će se pozitivno odraziti hrvatsku platnu bilancu.

Ako se ostvare prognoze analitičara, ovogodišnji prihodi od turizma iznosit će 6,61 milijardu eura, a 2011. će biti prva godina financijskog rasta nakon 2008. u kojoj je ukupan turistički prihod iznosio 7,55 milijardi eura.

Poslije rekordne 2008. uslijedio je drastičan pad prihoda od 14,5 posto u 2009. u kojoj je 'turistička žetva' donijela svega 6,38 milijardi eura. Silazna putanja nastavljena je i lani, doduše nešto sporijim tempom. U odnosu na 2009. prihodi su pali za 2,2 posto na 6,24 milijarde eura.

Hrvatsku je u prvih sedam mjeseci ove godine posjetilo 6,29 milijuna turista, koji su ostvarili gotovo 31 milijun noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine u dolascima porast za osam posto, u noćenjima za 5,8 posto, a uz strane turiste poraste su zabilježili i domaći turisti, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Više od 85 posto turističkih dolazaka i gotovo 90 posto noćenja u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili su strani turisti koji su najviše i pridonijeli ukupnim porastima. Došlo ih je devet posto više nego u lanjskih sedam mjeseci ili gotovo 5,4 milijuna, a sa 27,8 milijuna noćenja u plusu su od 6,2 posto.

U strukturi noćenja stranih turista u razdoblju od siječnja do srpnja dominirali su turisti iz Njemačke s udjelom od 19,7 posto u ukupnom broju noćenja stranih turista, a slijede Slovenci (13,8 posto), Austrijanci (9,2 posto), i Česi (8,7 posto). Turisti iz ovih četiriju zemalja čine nešto više od polovice turista u Hrvatskoj pa se može zaključiti da hrvatski turizam obilježava visoka koncentriranost na razmjerno mali broj zemalja.

Podaci o prosječnom broju noćenja po jednom dolasku pokazuju značajno skraćenje turističkih boravaka. Prosječan broj noćenja po dolasku u prvih je sedam mjeseci ove godine iznosio 4,9 dana, a lani je iznosio oko pet i pol dana. Veći broj dolazaka i noćenja te kraći boravak nego prošle godine pokazuju da se turisti nisu bili spremni odreći putovanja unatoč nesigurnoj gospodarskoj situaciji, ali su odlučili skratiti boravak.