KONFERENCIJA - NOVI MODEL RASTA

Kukuriku želi privatizirati dijelove HEP-a

14.09.2011 u 15:54

Bionic
Reading

'Iako privatizacija i deregulacija podsjećaju na kruti neoliberalizam, za jedno i drugo ima mjesta u javno-privatnom partnerstvu na doziran način. Mi u koaliciji imamo stavove, znamo što bismo htjeli privatizirati, iz čega bi se država trebala povući, a gdje vlasnički ostati', kazao je SDP-ov gospodarski strateg Branko Grčić na današnjoj konferenciji Novi model gospodarskog rasta, čija je tema bila suradnja javnog i privatnog sektora

I dok pred sudionicima okruglog stola nije htio otkrivati što Kukuriku koalicija namjerava privatizirati, pravdajući se sutrašnjom prezentacijom gospodarskog programa, u kasnijem razgovoru s nekoliko novinara, Branko Grčić kazao je da će javna poduzeća ostati javna, no država bi se trebala povući iz poduzeća u kojima ima udjele ispod 25 posto te bi u velikim državnim tvrtkama za neke segmente uključila privatni sektor, recimo u HEP-proizvodnji.

HNS-ov gospodarski strateg Radimir Čačić, podržavajući predsjednika uprave HT-a Ivicu Mudrinića, koji se požalio kako regulator koči Hrvatski telekom u investicijama, kazao je da se Kukuriku zalaže za razvoj optičke mreže kroz javno-privatno partnerstvo, što je isto u njihovom programu.

Pohvalivši se nizom JPP-a u školstvu dok je bio na vlasti, Čačić je kritizirao HDZ-ovu vlast koja od 2008. nije realizirala nijedan projekt javno-privatnog partnerstva: 'Ali treba reći istinu. U ovim okolnostima ih razumijem, zove ih USKOK, treba ići na istrage, no vlast treba preuzeti odgovornost.'

'Ne znam koja je Vlada nakon one Franje Tuđmana preuzela odgovornost ako to nije ova, Jadranke Kosor', odgovorio mu je Domagoj Milošević, koji se pohvalio kako je ova Vlada oformila Agenciju za javno-privatno partnerstvo, koja je odobrila projekte u vrijednosti 1,9 milijardi kuna, a u širem smislu, potpredsjednik Vlade u projekte JPP ubraja Brijuni rivijeru i Zračnu luka Zagreb.

Branko Grčić upozorio je da je nedavno istraživanje o konkurentnosti pokazalo kako se ključni elementi gubitka konkurentnosti Hrvatske nalaze u domeni javnih politika. 'Javni sektor mora ići prema dolje, a prostor se treba otvarati prema privatnom sektoru, koji treba rasteretiti. Nismo zadovoljni kvalitetom usluga ni u školstvu ni u zdravstvu; javna potrošnja je ogromna, a usluge loše. Privatni sektor opterećen je toliko da ne može disati', kazao je Grčić.

'Grčić me nedavno na Hrvatskom radiju optužio da ova Vlada zastupa neoliberalni model. Tvrdi da će u programu koalicije država biti nositelj investicija, čak i u hotelijerstvu, pa me baš zanima njihov sutrašnji program', rekao je Milošević.