BEZ OBZIRA NA HDZ

Josipović: Politička situacija u zemlji je stabilna

13.09.2011 u 15:20

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović ostao je dosljedan sebi te ni danas nije želio komentirati događanja oko HDZ-a. Samo je na novinarsko pitanje kako ocjenjuje političku situaciju u zemlji rekao da je ona stabilna

Obraćajući se okupljenim gospodarstvenicima na poslovnom ručku Američke gospodarske komore u hotelu Westin u Zagrebu, istaknuo je kako se Hrvatska nalazi na prekretnici. Pred nama je ulazak u EU te parlamentarni izbori što je prilika, smatra Josipović, da se okrene nova stranica u političkom i gospodarskom smislu.

Pozvao je Vladu da učini sve da privuče što veći brojizravnih stranih investicija te da stane na kraj sadašnjem negativnom trendu.

'U odnosu na 2008. direktne investicije su ove godine manje za 20 puta. S četiri milijarde eura pale su na oko 200 milijuna eura. Za domaće gospodarstvo, procjena je stručnjaka, ključno je da godišnje imamo tri do četiri milijarde eura stranih investicija da izađu iz krize', naglasio je Josipović.

Država je trenutačno najveći poduzetnik u zemlji te bi ona, kaže predsjednik, trebala što više smanjiti svoj portfelj. U svojim rukama bi samo trebala zadržati korpus strateških poduzeća.

Isto tako, zadatak je Vlade stvoriti što bolje uvjete za gospodarstvenike, a naglasak je Josipović stavio na pojednostavljenje procedura prilikom pokretanja biznisa te registraciju nekretnina.

'Moramo priznati da smo tu loši. Zemljišne knjige su nam i dalje nesređene. Na tom planu ne manjka aktivnosti, ali usklađivanje knjiga sa stvarnim stanjem nije zadovoljavajuće i to je velika prepreka za investitore', rekao je predsjednik.

Mišljenja je da Vladin Program gospodarskog oporavka i Zakon o fiskalnoj odgovornosti nisu polučili rezultate kakve smo željeli te da će ih nakon izbora trebati modificirati i dopuniti

Josipović je istaknuo i važnost borbe protiv korupcije. Smatra da u Hrvatskoj više nema nedodirljivih, što je dobro, ali i dalje treba raditi na jačanju pravne države.

'U društvu je došlo do suštinske promjene i drukčije se razmišlja nego prije pet-šest godina. Sve teže će prolaziti oni koji misle da mogu zagrabiti javna sredstva', poručio je.

Kad je riječ o pravosuđu Josipović kaže da je pomak vidljiv, broj neriješenih predmeta pao je u godini s dva milijuna na 700-800 tisuća, ali treba i dalje raditi kako bi se ubrzalo rješavanje sporova.

Predsjednik je nekoliko puta u svom govoru naglasio kako optimistično gleda na perspektivu Hrvatske što djelomično temelji i na činjenici da na scenu stupa nova generacija poduzetnika.