POMOĆ BANKAMA

Svjetska banka ulaže u hedge fond

13.09.2011 u 12:53

Bionic
Reading

Svjetska banka ulagat će u jedan hedge fond kako bi pomogla bankama da smanje iznos kapitala koji će, prema novim propisima, morati staviti na stranu za osiguranje kredita za mala poduzeća na tržištima u nastajanju, izvijestio je u ponedjeljak Financial Times

International Finance Corp. (IFC), odjel Svjetske banke za zajmove privatnom sektoru, doznačit će 100 milijuna dolara u novi fond koji osnivaju Christofferson Robb & Co. sa sjedištima u Londonu i New Yorku.

Njujorški ogranak prikupit će dodatnih 300 milijuna dolara od privatnih investitora.

Hedge fond doznačivat će gotovinu za potrebe pokrivanje neočekivanih gubitaka na kreditima, a banke će im zauzvrat isplaćivati udio u zaradi. Gotovina koju im fond isplati smanjit će iznos koji je banka prema baselskim propisima obvezna prikupiti i time smanjiti utjecaj planiranih postroženih propisa.

FT je objavio da će IFC fond surađivati uglavnom s velikim međunarodnim bankama i da će potaknuti dodatne kreditne plasmane u zemljama u razvoju u iznosu od dvije i pol milijarde do četiri milijarde dolara.

'Sekuritizacija trenutačno možda nije popularna, ali njome se rizik prebacuje s banaka na ulagače. Ako se zaista dogodi nešto loše, banke mogu nastaviti obavljati svoje funkcije a rizik preuzimaju ulagači, što su oni i spremni učiniti', tvrdi Richard Robb, suutemeljitelj CRC-a.