SAJAM TRADICIJA ZA BUDUĆNOST

Osječani učili o korisnosti konoplje

13.09.2011 u 10:49

Bionic
Reading

Osječki Centar za poduzetništvo krenuo je u povezivanje lokalnih proizvođača iz Osječko-baranjske županije i Zapadno-bačkog okruga u Srbiji. Na sajmu Tradicija za budućnost održanom protekli vikend u Osijeku okupilo se osamdeset izlagača iz obje zemlje da bi razmijenili informacije o tradicijskim zanatima, ruralnom turizmu i ekološkoj poljoprivredi

Iz Stapara, sela kod Sombora, na sajam je došao Radivoje Lukić i izložio svoje ulje sjemena konoplje, kojem se pripisuju brojni blagotvorni utjecaji na ljudsko zdravlje. Lukić uzgaja konoplju sorte Helena na dva hektara zemljišta na kojem ima godišnji prinos oko tone i pol sjemena.

Kako je industrijska konoplja (Canabis sativa) u Hrvatskoj neizravno zabranjena, Osječani su iz prve ruke staparskog poljoprivrednika mogli saznati koliko je ta biljka korisna. Lukić melje sjeme u brašno koje se može umiješati u smjesu za kruh ili kolače. Bogato korisnim tvarima, poput nezasićenih masnih kiselina, konopljino ulje ugodno miriše i ima okus sličan maslinovom. Uz to je Vojvođanin izložio pelete, odrvenjeni otpad preostao od tiješnjenja sjemena koji se može upotrebljavati kao gorivo za spaljivanje. Takve proizvode moći će praviti i hrvatski proizvođači kada Ministarstvo poljoprivrede dopusti uzgoj ostalih sorti konoplje, pored izumrle sorte 'flajšman'.

Na štandovima postavljenima na trgu u Tvrđi mogli su se vidjeti maštoviti suveniri, rukotvorine i slastice. Zvonko Rupčić, keramičar i profesor fizike, u svom ateljeu Terra izrađuje vaze, ukrasne tanjure i pločice, na koje je otisnuo slike svoja tri uzora – Alberta Einsteina, Leonarda da Vincija i Nikolu Teslu

Dosadni ljetni ubodi komaraca, kojih ove godine iz nekog razloga gotovo uopće nije bilo na osječkom i baranjskom području, inspirirali su Ivanu Grabovac iz Bilja da tehnikom tiffany uveća napasnog insekta nekoliko tisuća puta. Kombinacijom varene i savijane žice s komadima stakla izradila je figuru kukca koji onako neživ čak izgleda simpatično unatoč rilcu od tri-četiri centimetra. Ivana kaže da se s komarcem pozabavila iz zafrkancije, a glavnu ponudu ipak čine ukrasne lampe za stvaranje posebnog secesijskog ugođaja.

Ljiljana Olujić Belt, voditeljica projekta Ecorural u okviru kojeg se održao sajam, kaže da Centar za poduzetništvo želi prekogranično povezati proizvođače da bi razmijenili iskustva i tako poboljšali proizvodnju. Projekt financira Europska unija kroz program IPA Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija sa 440.000 eura. Tim novcem nabavit će se velika krušna peć, peć za terakote i tkalački stan. Olujić Belt poziva obrtnike, poljoprivrednike i druge proizvođače da se pridruže mreži Ecorural jer će moći sudjelovati u različitim edukativnim radionicama.