10 POSTO RADNE SNAGE

Bank of America otpušta 30.000 zaposlenih

12.09.2011 u 21:06

Bionic
Reading

Bank of America (BofA) objavila je u ponedjeljak da planira ukinuti 30.000 radnih mjesta ili 10 posto svoje radne snage, u sklopu plana restrukturiranja kojim trebala ostvariti uštede od 5 milijardi dolara, prenosi CNN

Plan otpuštanja objavljen je nakon što je glavni izvršni direktor Brian Moynihan iznio strategiju banke na godišnjoj konferenciji ulagača u New Yorku. Moynihan tijekom prezentacije nije spominjao otpuštanja.

BofA je već objavila planove ukidanja ukupno 6.000 radnih mjesta u ovoj godini. Nedavno je najavila reformu upravljanja s kojom će banka biti podijeljena na dvije cjeline: jednu za servisiranje građana i drugu za komercijalne klijente.

Potez je dio reorganizacije pokrenute prošle godine pod nazivom "'Project New BAC', koji će se provoditi u narednih nekoliko godina.

U prvoj fazi plana, BofA je objavila da očekuje uštedu od 5 milijardi dolara, ili 18 posto od predviđenih 27 milijardi dolara ukupnih troškova do 2014. Druga faza će početi u listopadu i trajati kroz 2012.

Smanjenje troškova proizlazi iz promjena koje je BofA uvela u sektore rada s građanima i poslovima malog bankarstva, radu s kreditnim karticama, stambenim zajmovima i u globalnim operacijama. 'Mi smo puno jednostavnija tvrtka nego što smo bili prije 24 mjeseca', kazao je Moynihan.

Dionica BofA (BAC, Fortune 500) porasla je za 1,3 posto u jutarnjem trgovanju na Wall Streetu. Od siječnja ove godine dionica banke izgubila je 48 posto vrijednosti.