IPAK PORASLE CIJENE NAFTE

Gospodarski rast usporava, recesija ipak nije na vidiku

12.09.2011 u 19:00

Bionic
Reading

Gospodarski rast usporava, ali nema naznaka recesije u svijetu, ustvrdili su u ponedjeljak guverneri središnjih banaka, objavivši da ne planiraju zajedničke poteze. U međuvremenu, u ponedjeljak su pale cijene nafte na međunarodnim tržištima uslijed produbljivanja zabrinutosti oko dužničke krize u Europi i usporavanja globalnog rasta

Središnje banke spremne su po potrebi povećati likvidnost i ne vide znakove deflacije u razvijenim gospodarstvima, kazao je Jean-Claude Trichet, u nastupu pred novinarima kao predsjedatelj razgovora pri Banci za međunarodna poravnanja (BIS).

'Mi ni u kom slučaju ne vidimo recesiju, ali vidimo usporavanje u odnosu na ono što je uočeno u proteklom razdoblju', kazao je Trichet novinarima na tiskovnoj konferenciji.

Trichet je kazao da globalni središnji bankari često međusobno razgovaraju i da su ujedinjeni kada je riječ o cilju, iako to ne mora nužno značiti da su usvojili jednake političke poteze. 'Mi smo u neprestanim konzultacijama', kazao je. 'Svi imamo svoje odgovornosti, nismo u istom svemiru'.

Osvrnuvši se na ECB na čijem je čelu, Trichet je kazao da bančina odluka o otkupu državnih obveznica nije naštetila njezinoj vjerodostojnosti.

'Imamo visoki stupanj vjerodostojnosti koju ćemo očuvati u svim uvjetima kao što smo činili od početka ove krize', istaknuo je.

Naglašavajući ozbiljnost situacije u eurozoni, Grčka je u ponedjeljak potvrdila da novca ima samo za još nekoliko tjedana.

Čelnik ECB-a pozvao je na brzu i sveobuhatnu provedbu već donesenih odluka, uključujući i onu od 21. srpnja kada je Grčkoj obećan drugi paket pomoći.

Međunarodni kreditori zaprijetili su prošli tjedan da će Grčkoj uskratiti isplatu šeste tranše u iznosu osam milijardi eura zbog kontinuiranog posrtanja Atene u ispunjenju fiskalnih ciljeva.

Trichet je izjavio da je pretpostavka bila da će Grčka udovoljiti zahtjevima inspektora EU-a i MMF-a. 'Sve institucije pozivaju grčku vladu da u potpunosti ispuni svoje obveze', kazao je Trichet.

Švicarski franak je ojačao oko 20 posto prema euru u posljednjih nekoliko mjeseci jer su ulagači, zabrinuti zbog duga eurozone, tražili sigurno utočište za svoj novac u švicarskoj valuti. To je primoralo švicarsku središnju banku na poduzimanje mjera pa je ona fiksirala tečaj franka prema euru kako bi zaštitila svoje gospodarstvo.

Na pitanje novinara da li je bilo rasprava o SNB-ovoj nedavnoj odluci o fiksiranju tečaja na 1,2 franka, Trichet je odgovorio: 'Bilo je objašnjenja, a rekao bih i razumijevanja na sastanku o globalnom gospodarstvu pri BIS-u'.

Zabrinutost zbog dužničke krize pritisnula cijene nafte

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima uslijed produbljivanja zabrinutosti oko dužničke krize u Europi i usporavanja globalnog rasta.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je nakratko čak 2,35 dolara na 110,42 dolara, ali se zatim oporavila na oko 111,40 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u minusu 2,24 dolara i iznosila 85,00 dolara, a zatim se popela natrag na oko 86,20 dolara.

Zabrinutost da Grčka neće moći vraćati svoje dugove porasla je nakon što su ministri financija Grupe sedam (G7) najvećih industrijskih gospodarstva obećali koordinirani odgovor na globalno usporavanje, ali nisu ponudili nikakve konkretne korake potpore.

Eskaliranje averzije prema riziku pomoglo je gurnuti dolar uvis naprema košarici valuta, dok je tržište dionica u Aziji i u Europi oslabilo.

'Zabrinutost u vezi s budućnošću eurozone i znatno sporijim rastom podvrgnula je cijene roba ogromnom pritisku', rekao je Christophe Barret iz Credit Agricolea u Londonu.

David Wech iz konzultantske tvrtke JBC Energy tumači pak da je unatoč značajnim dugovima SAD-a dolar ojačao kao sigurno utočište nakon što se slika u Europi pogoršala.

Nafta se često kreće obrnuto od dolara budući da su cijene roba izražane u američkoj valuti, čije jačanje stoga slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta i potkopava potražnju.

'Drugi krug financijskih previranja i recesija s dvostrukim dnom sada se čine bližim nego ikada u protekle tri godine', rekao je Wech. 'Podaci o relativno slaboj potražnji u Kini i nedostatak značajnog utjecaja uragana na naftnu industriju, kao i ponovna proizvodnja u Libiji dodatno pritišću cijene'.

Strah od grčkog neplaćanja dugova je ojačao nakon što su visoki političari koalicije desnog centra njemačke kancelarke Angele Merkel počeli otvoreno o tome govoriti.

Europska dužnička kriza ruši dionice na Wall Streetu

Dionice na Wall Streetu u ponedjeljak bilježe pad zbog straha ulagača od daljnjeg pogoršanja dužničke krize u Europi, izvješćuje poslovni portal CNNMoney.

Trgovanje je izrazito volatilno jer manjak povjerenja ulagača drži pod pritiskom šire tržište. Nakon tri sata trgovanja na NYSE, oko 12:30 sati u New Yorku, indeks Dow Jones pao je za 105 bodova ili za 1 posto. Najveći pad u tom indeksu zabilježile su dionice tvrtki Caterpillar i General Electric.

Širi indeks S&P 500 izgubio je 10 bodova ili 0.8 posto, dok je tehnološki indeks Nasdaq pao za 8 bodova, ili za 0.3 posto.

Grčka je u nedjelju uvela novi porez na nekretnine kako bi zakrpala ovogodišnju proračunsku rupu, te kako bi osigurala novu tranšu kredita.

Ulagači su također pratili objavu podataka koji su pokazali da je kineska potražnja u kolovozu pala na najnižu razinu u ovoj godini, nakon što su održavanja i nesreće smanjili proizvodnju rafinerija.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 110,40 dolara, što znači da je bila 1,75 dolara niža nego dana ranije.