TAMO IM JE BOLJE

Microsoft iz Zagreba preselio u Beograd

Bionic
Reading

Microsoft, tvrtka koja ističe da ima najveću zajednicu partnerskih tvrtki u informatičkoj industriji u Hrvatskoj, svoje regionalno središte premjestila je iz Zagreba u Beograd, doznaje Poslovni dnevnik

Microsoft odnedavno marketinški regiju više ne obrađuje i segmentira iz Zagreba, već iz glavnoga grada Srbije, države s dvostruko više stanovnika i znatno manjim porezima od Hrvatske. U Microsoftu su na upit zašto je došlo do te promjene odgovorili da je regionalno središte kompanije bilo i ostalo u Münchenu.

Međutim, iako je München u širem smislu za softverskog diva glavna adresa u ovom dijelu Europe, u nešto užem smislu, onom jadranske regije, Zagreb je dugo figurirao kao ključna lokacija. To se posebno ogleda u činjenici da je osnivač Microsofta Hrvatska i prvi direktor te tvrtke Goran Radman četiri godine bio glavni direktor Microsofta Adriatics regije, a zatim i predsjednik Microsofta za jugoistočnu Europu.

Prema istraživanju koje je Microsoft proveo još 2005. godine, gotovo polovica svih IT zaposlenika radi na Microsoftovim tehnologijama i gotovo polovica svih poreznih prohoda u hrvatskoj IT industriji dolazi od tvrtki koje su vezane za Microsoftove tehnologije. Microsoft u Hrvatskoj ima oko 1100 partnerskih tvrtki koje ostvaruju promet od oko 100 milijuna dolara godišnje, piše Poslovni dnevnik

U tvrtki Microsoft Hrvatska, kojom od lani upravlja jedan od najiskusnijih IT menadžera i dugogodišnji direktor IBM-a Hrvatska Ivan Vidaković, kažu da se samom činjenicom da je centar u Münchenu ništa nije promijenilo.

'Samim tim način rada Microsofta u Hrvatskoj kao i odnos s partnerima i Microsoftovom zajednicom ostaje nepromijenjen', naglašava se u odgovoru.

Boris Žitnik, direktor agencije IDC-a Adriatics, kaže da je Srbija trenutačno primamljivija za inozemna ulaganja, posebno u visoku tehnologiju, nego što je to Hrvatska.

'Ne čudi me što velike informatičke kompanije ispituju i optimiziraju poslovanje stavljajući naglasak u svojoj operativi na Beograd, a ne na Zagreb, jer je Srbija pronašla mnogo načina da privuče takve investicije', kaže Žitnik te dodaje da su takva kretanja loša za hrvatsku ekonomiju jer je informatičko tržište u Hrvatskoj znatno veće nego u Srbiji pa bi u tom smislu bilo logično da je interes veći za Zagreb nego za Beograd, piše Poslovni dnevnik.