MARTINA DALIĆ:

'Građani štede u eurima zbog nepovjerenja u kunu'

09.09.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Hrvatska, koja se sprema postati 28. članicom Europske unije sredinom 2013., uvjerena je da će eurozona prevladati sadašnju krizu i da će njezina jedinstvena valuta postojati i nakon 10 godina, kazala je u ministrica financija Martina Dalić na forumu u Poljskoj

'Smatram da će eurozona postojati i nakon 10 godina s obzirom na to koliko je u nju uloženo', kazala je Dalić u četvrtak u raspravi održanoj u sklopu Gospodarskog foruma, koji se od 7. do 9. rujna održava u poljskom gradu Krynici, a prenosi list Wall Street Journal.

'To je nešto za što se vrijedno boriti', ustvrdila je Dalić.

Dodala je da je 80 posto depozita hrvatskih kućanstava u eurima zbog toga što je povjerenje u nacionalnu valutu poljuljano nakon loših iskustava iz vremena kada je Hrvatska bila dio Jugoslavije, piše dalje WSJ.

'To je uvelike povezano s događanjima u eurozoni budući da se naši građani, unatoč višegodišnjoj stabilnosti naše valute, odlučuju štedjeti u eurima. Više je razloga za to, a najvećim su dijelom povezani s gospodarskim prilikama u našoj bivšoj državi', kazala je Dalić.

'Sa stajališta Hrvatske, stabilnost eurozone i izgledi za euro važni su te ćemo ih prilično pomno pratiti', istaknula je.

Dodala je također da je uvođenje eura među najznačajnijim ciljevima hrvatskog članstva u EU.

Na 21. Gospodarskom forumu na temu 'Europske dileme: partnerstvo ili suparništvo?' razgovara se o budućnosti EU-a, financijskoj krizi, energetici i međunanarodnoj sigurnosti. Uz poljskog premijera Donalda Tuska na Gospodarskom forumu među ostalima sudjeluju i moldavski premijer Vladimir Filat i gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili

Među važnijim tematskim blokova kojima su posvećene rasprave nalaze se područja enegetike, inovacija, socijalnih pitanja, zdravstva odnosno reforme država.