SINDIKAT POMORACA

'Stečaj u Transadriji već je trebao biti otvoren'

06.09.2011 u 14:22

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Vladimir Svalina izjavio je na današnjoj novinskoj konferenciji da je stečaj u riječkoj Transadriji već trebao biti otvoren, a nakon otvaranja stečaja treba osigurati naplatu radničkih potraživanja, nastavak rada tvrtke i očuvanje što više radnih mjesta

Prijedlog za pokretanje stečaja podnijeli su radnici Transadrije koji već devet mjeseci nisu primili plaće, a sindikat smatra da su ostvareni svi preduvjeti za to jer je račun tvrtke blokiran već dulje vrijeme. Na konferenciji sazvanoj uoči ročišta za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka čelnici SPH istaknuli su da Transadria treba opstati, a brend tvrtke treba očuvati jer se radi o velikom regionalnom 'igraču' u međunarodnoj špediciji.

Po sindikalnim podacima, uz 170 radnika veći vjerovnici Transadrije su banke, korisnici usluga i Porezna uprava. Ukupni dugovi procjenjuju se na oko 70 milijuna kuna, od kojih je oko 20 milijuna kuna dug bivšim i sadašnjim radnicima Transadrije. Najveći pojedinačni vlasnički udio ima država, oko 28 posto, a ostali su vlasnici uglavnom mali dioničari. Transadrija ima u vlasništvu vrijedne nekretnine, a vlasnik je i 50 posto udjela u Luci Šibenik.