PODUZETNICI IZIGRANI

Ina ne poštuje Vladinu odluku o pojeftinjenju plina

06.09.2011 u 11:02

Bionic
Reading

Prirodni plin, tvrtka kćer Ine opskrbljivačima plinom jučer je poslala obavijest prema kojoj će im u rujnu plin za povlaštene kupce prodavati po 2,59 kune po m3, dezavuirajući odluku Vlade od 3. kolovoza prema kojoj će plin za proizvodne djelatnosti do kraja godine smjeti koštati maksimalno 2,13 kn/m3, doznaje Energetika-net.com

Slanje takve obavijesti potvrdili su nam u Ini i u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva koje nastoji hitno riješiti problem. 'S obzirom na to da iz Prirodnog plina od odluke Vlade nije stigla nikakva drugačija obavijest, ne preostaje nam ništa drugo nego da svojim kupcima koji se bave proizvodnom djelatnošću javim da od smanjivanja cijene nema ništa. Ljudi su očajni, vrše pritisak na nas zbog cijene plina, počet će gasiti kotlove i prekidati proizvodnju', rekao je za Energetiku-net.com jedan distributer koji je želio ostati anoniman zbog dobrih odnosa s Prirodnim plinom.

'Točno je da je Prirodni plin d.o.o. poslao obavijest opskrbljivačima na distributivnom sustavu o cijeni koja je rezultat formule iz ugovora. Naime, radi se o uobičajenoj obavijesti koja se šalje opskrbljivačima svakog 1. u mjesecu. No to ne znači da Ina, odnosno Prirodni plin d.o.o. neće poštivati spomenutu odluku Vlade RH', odgovoreno nam je službeno u Ini. Iako Ina spušta loptu na zemlju problem je očigledno dublji.

Jedan sugovornik iz plinske branše objašnjava da je od donošenja Vladine odluke o zamrzavanju cijena plina za proizvodne djelatnosti MINGORP poslao niz tumačenja odluke te da su opskrbljivači započeli i uglavnom dovršili prikupljanje podataka o klasifikaciji potrošača prema Trgovačkom sudu, kako bi znali po kojoj cijeni im obračunavati plin, međutim Prirodni plin se do sada uopće nije oglasio po tom pitanju.

Provedba Vladine odluke između opskrbljivača i Prirodnog plina uopće nije riješena. Ne znamo po kojoj metodologiji će nam Prirodni plin sredinom mjeseca isporučiti račun, ni kako će znati koje su količine išle po jednoj, manjoj cijeni, a koje po većoj. Do sada nisu kontaktirali s nama', tvrdi jedan opskrbljivač plinom.

U Ministarstvu gospodarstva neslužbeno kažu da su i oni čuli nagađanja da će INA pokušati ne primijeniti Odluku Vlade i da su pozvali Davorku Tancer, direktoricu tvrtke Prirodni plin na sastanak kako bi ih informirala o pravom stanju u tvrtki. Radi o vrlo delikatnoj situaciji s obzirom na činjenicu da je već 5. rujna, a do sada tvrtka Prirodni plin nije imala nikakvih pitanja niti je bilo naznaka o nerazumijevanju teksta Odluke Vlade, kažu u MINGORP-u.

Zanimljivo je da je upravo jučer u Prirodnom plinu održan sastanak između predstavnika distributera i opskrbljivača plinom, na kojem se razgovaralo o različitim spornim pitanjima, no o novim ugovorima i naplati plina ništa decidirano nije rečeno iako je problem gorući, barem za tisuće proizvodnih tvrtki koje grcaju zbog ogromnih poskupljenja plina i bore se za opstanak.