NE ODUSTAJU OD REFORMI

Poslodavci Vidoševiću: Čestitamo ali tražimo promjene

06.09.2011 u 09:02

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) čestitala je Nadanu Vidoševiću novi reizbor za predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK), a očekuju i sveobuhvatnu reformu Komore, priopćeno je danas iz HUP-a

'S obzirom da su sve članice HUP-a po sili zakona ujedno i članice HGK koristimo i ovu priliku da ukažemo na nezadovoljstvo sadašnjim funkcioniranjem i rezultatima rada Komore', navodi se u priopćenju.

HUP podsjeća da je u nizu javnih istupa naglašavao nužnost reforme HGK, njezinog rada i uloge, smatrajući neprihvatljivim nesrazmjer ljudskih i financijskih resursa kojima raspolaže HGK i rezultata i usluga koje pruža svojim članovima.

'Smatramo da dosadašnji način financiranja, organizacije i rada ne daje adekvatne rezultate i da su nužne ozbiljne promjene i reforme', kažu u HUP-u.

Uz, kako navode, problematičnu strukturu financiranja upitna je i sadašnja razina troškova Komore koju generira velik broj zaposlenih, raspršena unutarnja organizacija te način postavljanja i funkcioniranja predstavništava izvan zemlje.

U HUP-u drže da sve to rezultira generalno negativnom percepcijom Komore među poduzetnicima, dodatno pojačanu činjenicom da rezultati rada HGK nisu doprinijeli poboljšanju poduzetničke i ulagačke klime u razdoblju gospodarske krize.

Rješenje vide u uvođenju ekzaktnih kriterija uspješnosti djelovanja HGK, odnosno ispunjenja zadanih godišnjih ciljeva, napominjući da je to standard u zemljama u okruženju i EU.

Uz to, smatra HUP, problematičan je i proces izbora predsjednika Komore. Za HUP nije prihvatljivo što nije jasno definiran proces izbora kao ni kriteriji koje kandidat treba zadovoljiti te smatraju kako se u izboru predsjednika HGK trebaju osigurati svi preuvjeti kako bi se odabrala najkvalitetnija i najbolja osoba za tu funciju.

'Unatoč zamjerkama sadašnjem radu HGK, uvjereni smo da zajedno, Komora i HUP, kvalitetnom suradnjom mogu značajno pomoći i usmjeriti hrvatsko gospodarstvo prema značajnom i održivom rastu i razvitku', navode u priopćenju.

No, da bi to bilo moguće sadašnji sustav HGK mora proći zaista sveobuhvatnu reformu. Parcijalna rješenja i zahvati ne mogu pomoći pa je nužna izmjena Zakona o HGK te stoga čudi Vladino ignoriranje tog problema, koja je, podsjeća HUP, potkraj prošle godine bez ikakvih konzultacija sa socijalnim partnerima najavljenu reformu komorskog sustava završila zaključkom da nije potrebno provesti izmjene Zakona.

HUP od Vlade očekuje da ponovno otvori pitanje reforme komorskog sustava i u sklopu toga Zakona o HGK kao dio programa gospodarskog oporavka i to otvoreno i transparentno kroz tijela Gospodarsko socijalnog vijeća i dogovor socijalnih partnera.