OSOKOLILA GA POBJEDA

Vidošević: Borit ćemo se kao Rusi, do zadnjeg!

05.09.2011 u 16:16

Bionic
Reading

Nakon što je očekivano peti put zaredom izabran za predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević priznao je da je očekivao ozbiljnije i uglednije protukandidate

'Struktura kandidata odraz je jednog društvenog stanja u kojem se zemlja nalazi. Komora je preozbiljna organizacija. Posljednjih nekoliko godina predsjednik se uvijek bira 5. rujna, osim ako nije vikend, i bilo je dovoljno vremena i prostora ako je netko htio napraviti ozbiljan program. Ali to nije moj problem. Moja jedina briga bila je da svom članstvu prezentiram svoje stavove', rekao je Vidošević.

Novi-stari šef HGK-a ne slaže se s mišljenjem brojnih poduzetnika da Komoru treba iz korijena reformirati. Ističe da najveći hrvatski gospodarski partneri – iz Austrije, Njemačke i Francuske – imaju identičnu komorsku organizaciju.

Upitan smatra li da je članarina u HGK-u previsoka, ustvrdio je da ju je skupština Komore u zadnje dvije godine u dva navrata smanjivala.

'Procjena je da članarina od 55 kuna mjesečno nije opterećenje za bilo koga. Ako poduzeće ne može financirati 600 kuna godišnje servis koji HGK pruža bez personala, onda je u pitanju smisao rada takvog poduzeća', smatra Vidošević.

Ljerka Puljić: Vidoševićev program je ambiciozan

Skupštini HGK-a prisustvovala je i potpredsjednica Uprave Agrokora Ljerka Puljić. Odbacila je medijske napise o sukobu između Komore i Agrokora. Ocijenila je da se Vidošević predstavio jednim ambicioznim programom iza kojeg bi se trebali svi okupiti.

Bez rada HGK-a u zadnjih 160 godina, istaknuo je Vidošević, ne bi bilo tunela kroz Učku, modernizacije željeznice u vrijeme Josipa Juraja Strossmayera, a izostao bi i ravnomjeran gospodarski razvoj kroz sustav komorskog servisa.

'Samo društvo koje obrani vlastite institucije u kriznim vremenima ima šanse za uspjeh. Ako nemate institucije, onda nema tko voditi politiku, i zavladat će anarhija i lutanja', poručio je Vidošević.

Sebe niti Komoru koju vodi zadnjih 16 godina ne smatra odgovornima za teško stanje u kojem se nalazi hrvatsko gospodarstvo. Podsjeća kako je HGK još prije desetak godina zahtijevao novu ekonomsku politiku, upozoravao na probleme likvidnosti i vanjskog zaduženja, ali ih se nije slušalo.

Vidošević sad nudi svoju Deklaraciju o hrvatskom društvu i državi blagostanja, dokument koji bi po njemu trebao biti platforma zajedničkog djelovanja svih važnih sastavnica društva – politike, civilnih udruga, crkvene zajednice, gospodarstvenika – kako bi se dogovorili kako i kuda dalje.

'Upravo gledam dokumentarnu seriju o Drugom svjetskom ratu. Ako krivite nas, to je kao da krivite Ruse što su gubili prve dvije godine rata. Ali na koncu oni su dobili. U svoje ime poručujemo da ćemo se i mi boriti do zadnjega da pobijedimo kako bismo svojoj djeci osigurali društvo blagostanja', rekao je Vidošević.