PUNA IM KAPA SVEGA

Orco razmišlja o odlasku iz Sunčanog Hvara

25.03.2009 u 09:41

Bionic
Reading

Godinu dana prije isteka ugovora o javno-privatnom partnerstvu u Sunčanom Hvaru, francuska grupacija Orco Property razmatra sve mogućnosti raskidanja partnerstva s državom, piše Poslovni dnevnik.

Takav rasplet događaja otvoreno su više puta tražile pojedine interesne skupine s otoka Hvara, računajući pri tom da ugovor raskida država. No, obrat u ovom slučaju i namjera Orca da povuče takav krajnji potez uzrokovana je njihovom ogorčenošću zbog sporosti države u realizaciji nedavnog dogovora Orca i Vlade, kojim se treba riješiti imovinske sporove s Gradom i Crkvom i omogućiti premoštavanje financijske krize u hvarskim hotelima, ali navodno i istupima predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka.

On se najprije na nedavnoj skupštini dioničara usprotivio Orcovim prijedlozima da se upravi da suglasnost za raspolaganje nekretninama, a ovih dana dodatno je zaoštrio kritike i prozvao Orco u lokalnim medijima kao glavnog krivca za situaciju u kojoj se nalazi Sunčani Hvar.

Neslužbenu informaciju o tome da Orco razmatra opcije raskidanja ugovora došle su već i do Banskih dvora, a u Orcu u utorak nisu potvrdili da jesu li takve informacije utemeljene. Regionalni direktor Orco Grupe Dragan Lazukić kratko je poručio da o tome ne želi razgovarati.

'Još vjerujemo da će se situacija oko Sunčanog Hvara vrlo brzo riješiti', izjavio je Lazukić. U HFP-u, međutim, do zaključenja ovog broja nisu još zaprimili nikakvu informaciju o takvim intencijama Orco Grupe.

Vedran Duvnjak bio je iznenađen, no ako do toga dođe, ističe da će institucija na čijem je čelu učiniti sve da zaštiti interese države kao dioničara u hvarskim hotelima.

'Točno je da smo u jednoj pat-poziciji i se Sunčani Hvar nalazi u teškoj poslovnoj situaciji, što se očituje kroz obveze i nelikvidnost društva. Nećemo bježati od odgovornosti, savjesno ćemo se ponašati i pogledati probleme u oči i napraviti cjelovito rješenje za Sunčani Hvar u smislu zaštite tvrtke od najgoreg rješenja, a to je stečaj', ističe Duvnjak.

Na upit smatra li pri tom da takozvani Polančecov model koji je usuglašen s Orcom nije tako cjelovito rješenje, odgovara kako treba vidjeti što ono donosi, te da ni na skupštini dioničara Sunčanog Hvara taj prijedlog nije bio podržan od svih dioničara.