KAO DRUG TITO

Vidošević doživotni predsjednik HGK-a?

Bionic
Reading

Dobije li u ponedjeljak na Izbornoj skupštini i peti mandat predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK), a što je izgledno budući da zasad nema protukandidata, Nadan Vidošević bit će najdugovječniji dužnosnik koji je na jednoj važnoj funkciji u Hrvatskoj proveo čak dva desetljeća. Na čelo Komore Vidošević je došao još 1995., a novi mandat omogućio bi mu rukovođenje komorskim sustavom do potkraj 2015. piše Poslovni dnevnik

Premda se od posljednjih izbora predsjednika HGK moglo čuti kako je sam Vidošević sklon povlačenju s te funkcije, preko suradnika u Komori potvrdio je za Poslovni da će se i peti put kandidirati za čelno mjesto u HGK-u.

Sama njegova kandidatura uopće ne bi bila sporna da je, kako to već priliči u takvim institucijama, objavljen javni poziv za kandidaturu i kriteriji koje treba udovoljiti za takvu važnu funkciju. U HGK-u, koji je svojedobno radi Vidoševića mijenjao interne propise i uveo mogućnost volontiranja na dužnosti predsjednika, ističu da je sam izborni proces potpuno u skladu sa Statutom i ostalim propisima Komore, koji su javno dostupni.

Sam poziv za predaju kandidatura, kako je pojašnjeno, nisu obvezni objavljivati, budući da svi koji prate rad Komore znaju da je ova godina - izborna za mjesto predsjednika. Stoga javnog poziva za predaju kandidatura nije bilo niti u Narodnim novinama, niti u bilo kojem mediju, pa čak niti na web-stranicama same Komore.

Posljednjih mjeseci spominjalo se u kontekstu izbora predsjednika HGK ime nekadašnjeg čelnika iz redova Udruge poslodavaca Damira Kuštraka, koji trenutno obnaša dužnost izvršnog potpredsjednika koncerna Agrokor, no on je opovrgnuo takvu mogućnost. 'To je stara priča. Nisam u tom filmu', kratko je odgovorio Kuštrak.

U igri je bio i Vladimir Ferdelji, predsjednik Uprave Elektro-Kontakta, koji Poslovnom dnevniku to i potvrdio.

'No, ne mogu to prihvatiti. Imam drugih obveza i vodim veliku tvrtku, a osim toga ne bih se htio baviti politikom o kojoj je to mjesto jako ovisno', kazao je Ferdelji, koji kao član Upravnog odbora i Skupštine još nema podatke o pristiglim kandidaturama.