NASTAVAK TRAKAVICE

Ina tuži Hanfu Upravnom sudu

30.08.2011 u 14:53

Bionic
Reading

Ina je danas izvijestila da je u zadanom vremenskom roku, odnosno 29. kolovoza, podnijela tužbu Upravnom sudu Republike Hrvatske kojom traži poništenje Rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) od 29. srpnja 2011. godine

Zakon ne predviđa mogućnost žalbe na rješenje Hanfe, već isključivo tužbu Upravnom sudu, navodi se u priopćenju Ine.

'Jednako tako i samo Rješenje Hanfe u uputi o pravnom lijeku navodi tužbu Upravnom sudu kao jedinu pravnu mogućnost. Slijedom toga INA u svrhu zaštite prava kompanije i koristi jedini pravni lijek predviđen zakonom te sadržan u uputi o pravnom lijeku navedenog Rješenja - tužbu Upravnom sudu', ističu iz Ine.

Kao pravnu argumentaciju koju smatraju temeljem u korištenju tog pravnog lijeka, iz Ine navode da u Rješenju Hanfe nije primijenjen, odnosno nepravilno je primijenjen zakon, propis utemeljen na zakonu ili drugi zakonito donesen propis ili samoupravni opći akt; da se u postupku nadzora koji je prethodio donošenju Rješenja nije postupalo prema pravilima postupka; te da je činjenično stanje nepravilno utvrđeno, pa su time izvedeni i nepravilni zaključci.

'INA je u potpunosti surađivala s Agencijom tijekom neposrednog nadzora koji je prethodio Rješenju, te ujedno poduzima odgovarajuće napore kako bi postupila u skladu s Rješenjem Agencije. Navedene napore INA poduzima neovisno o tužbi, obzirom da ista ne odgađa izvršenje mjera iz navedenog Rješenja', zaključuje se u priopćenju Ine.

Hanfa je svojim rješenjem od 29. srpnja Ini naložila da u roku 45 dana od zaprimanja rješenja izvrši nekoliko nadzornih mjera, a ti su nalozi vezani za izmjenu i/ili donošenje internih akata koji se odnose na uređuje postupanje s povlaštenim informacijama te s tim vezane izmjene organizacijske strukture i uspostavu sustava i kontrole.

Hanfa je Ini tim rješenjem naložila da 'na odgovarajući način izmijeni postojeće i/ili donese nove interne akte kojima se uređuje postupanje s povlaštenim informacijama, a kojima će se uskladiti s odgovarajućim odredbama ZTK i Pravilnika o objavi povlaštenih informacija koje se neposredno odnose na izdavatelja, te određivanju opravdanih interesa izdavatelja u svrhu neobjavljivanja'.

Ini je također naloženo da 'propiše odgovarajuće mjere internim aktima kojima se uređuju prava i obveze osoba koje imaju pristup povlaštenim informacijama, u skladu s člankom 5. Pravilnika, u svrhu osiguranja povjerljivosti povlaštene informacije', da 'ažurira na određeni način popis upućenih osoba', te da 'izvrši izmjene organizacijske strukture i uspostavi sustave i kontrole unutar organizacijske strukture Ine, u skladu s internim aktima usklađenima sa ZTK i Pravilnikom'.

Uz to, Hanfa je 29. srpnja donijela i rješenje kojim je naložila Zagrebačkoj burzi da nastavi prethodno naloženu obustavu trgovanja dionicama Ine, 'dok Agencija ne utvrdi da je INA postupila po uvodno navedenom rješenju ili ne odluči drugačije, ali ne ranije od isteka roka od 45 dana od dana donošenja rješenja'.

Iz Hanfe nisu željeli komentirati Ininu tužbu, no neslužbeno se doznaje da će Agencija sredinom rujna provesti nadzor u Ini, nakon kojeg će biti poznato prekida li se obustava trgovanja dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi, koja je na snazi od 28. travnja ove godine.