BROJE SE JOŠ OD SVIBNJA

Broj zaposlenih u javnom sektoru ostat će nepoznat do izbora?!

29.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Popunjavanje Registra zaposlenih u javnom sektoru započelo je u svibnju i iako je trebalo biti dovršeno do kraja lipnja, točan broj zaposlenika koji se plaćaju iz proračuna još ostaje misterij. Iz Fine, koja je za Ministarstvo uprave izradila bazu za prikupljanje podataka, otkrili su nam da je do sada u Registar uneseno 153.919 zaposlenika, što je nešto više od polovice očekivanog broja

I dok se Vlada hvali kako je jedan od ciljeva njezina Programa gospodarskog oporavka, Registar zaposlenih u javnom sektoru, uspješno ostvaren, zapravo je tek napravljena baza koja još nije ni popunjena. U Fini, koja je od Ministarstva uprave dobila taj posao, izradili su informatički sustav, podijeljene su smart-kartice i njihovi čitači, napisane su upute na pedeset i četiri stranice o tome kako se upisati, obučili su službu podrške, no do željenih podataka još nisu došli.

'Na dan 23. kolovoza u Registar su uneseni podaci o 153.919 zaposlenika u ukupno 1.694 institucije', odgovorili su za tportal u Fini na naš upit o prebrojavanju. S obzirom na to da se broj zaposlenih u javnom sektoru procjenjuje na 240.000, čini se da su od svibnja do kraja kolovoza odradili tek nešto više od pola posla. Nastavi li se ovim tempom, za očekivati je da će do izbora točan broj zaposlenika u javnom sektoru ostati nepoznat

No u Fini su nam preskočili odgovor na pitanje do kada je bio rok za popunjavanje i koji je novi rok, iako je na stranicama Ministarstva uprave objavljena uputa da se zaposleni u javnom sektoru trebaju upisati do 30. lipnja.

'Neposredno nakon početka rada sustava, u svibnju 2011. godine, Ministarstvo uprave obavijestilo je sva tijela iz opsega Registra zaposlenih u javnom sektoru o tome da su obvezni unijeti podatke o zaposlenima u Registar u što kraćem roku', kažu u Fini.

Kako napreduje brojanje zaposlenika i do kada je produljen rok za unošenje njihovih podatka, upitali smo i u Ministarstvu uprave, koje je nositelj ovog projekta, no do objave teksta nismo dobili odgovor.

Da ne bi bilo zabune, državni službenici ne mogu se sami upisati u Registar. Podatke o njima u Registar unose osobe ovlaštene za rad u sustavu i to su u pravilu, objašnjavaju u Fini, osobe koje obavljaju kadrovske poslove u svakoj od tih institucija.

Iz uputa za rad s Registrom, napisanih na čak 54 stranice, čini se da nije riječ o jednostavnom poslu čak ni za profesionalce iz kadrovskih službi: za svakog zaposlenog treba unijeti zaista gomilu podataka. Kako bi ih pripremili za stvarno unošenje podataka, napravljena je i tzv. edukacijska okolina, u kojoj bi ekipa iz kadrovskih odjela trebala vježbati ovu delikatnu operaciju.

No čini se da im ni to nije pomoglo, a o problemima pri upisu svjedoči i pismo računovođa jedne škole, koje moli da im se produlji rok za upis. Iz Ministarstva uprave im odgovaraju da zaobiđu upute i vježbanje, te upišu barem osnovne podatke koje će kasnije dopuniti.