6,2 MILIJUNA TURISTA

Kosor i Bajs na kruzeru se hvale sezonom

28.08.2011 u 19:49

Bionic
Reading

Dosadašnji tijek turističke sezone bio je vrlo dobar - Hrvatsku je posjetilo oko 6,2 milijuna turista ili osam posto više nego lani, a u prva tri vikenda u kolovozu bilo je 300.000 više ulazaka, istaknuo je danas ministar turizma Damir Bajs na sastanku užeg Povjerenstva za praćenje turističke sezone u Dubrovniku Vlade RH te dodao da su odlične najave za rujan i listopad

Sjednica Povjerenstva održana je pod predsjedanjem predsjednice Vlade Jadranke Kosor koja je podsjetila da je u pripremu ovogodišnje turističke sezone uložen velik trud svih koji rade u turizmu, a uspjehu je pridonijelo i to što je Hrvatska prepoznata kao stabilna i sigurna zemlja.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor komentirala je najnovije podatke po kojima je u Hrvatskoj zabilježen rast BDP-a od 0,8 posto. To je mali rast, kazala je, ali je rast koji pokazuje da je krenulo, da su trendovi pozitivni, a takvu stopu rasta imaju i neke zemlje u EU.

Posebna pozornost na sastanku Povjerenstva bila je posvećena posjetiteljima koji dolaze brodovima na kružnim putovanjima i 'kruzing' turizmu koji proteklih godina zauzima važno mjesto u hrvatskom turizmu. Istaknuto je da se u Hrvatskoj očekuje 1,2 milijuna turista s brodova na kružnim putovanjima, a broj putnika koji u našim lukama dolazi s kruzera bit će veći za oko 100.000 u odnosu na prošlu godinu.

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić naglasio je da bi jedan od sljedećih koraka trebalo biti uvrštavanje Dubrovnika među luke u kojima gosti započinju i završavaju kružna putovanja, za što postoji niz preduvjeta. Uz neke zahvate, kao što je izgradnja brze ceste od luke Gruž do Zračne luke Čilipi, Dubrovnik bi mogao u potpunosti konkurirati Veneciji, Genovi i Barceloni, kazao je.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić upozorio je da je Dubrovnik dostigao maksimum koji može podnijeti kad je riječ o turistima na kružnim putovanjima te se broj putnika više ne bi trebao povećavati.

Nakon završetka sastanka premijerka Jadranka Kosor u gruškoj luci je razgledala kruzer Noordan, vlasništvo kompanije Holland Americaline.