PREDIZBORNE MJERE

Dužnici će unaprijed biti obaviješteni o ovrsi?

27.08.2011 u 15:03

Bionic
Reading

Otkad je od početka ove godine FINA preuzela posao ovrha, mnogi su se građani žalili da nisu bili obaviješteni da javni bilježnici protiv njih vode ovršne postupke, no čini se da bi se to moglo promijeniti, piše Vjesnik

Koje će točno mjere biti poduzete da bi se olakšao život građanima koji su došli pod ovrhu, još nije poznato, ali navodno se razmišlja o mjerama koje bi omogućile građanima da sami plate dug prije nego im račune blokira ovrha. Naime, mnogim su dužnicima računi u blokadi zbog starih dugova na koje su već zaboravili, a nije ih se unaprijed obavijestilo da im prijeti ovrha.

Postoji i mogućnost uvođenja kraće odgode ovrhe, odnosno rok u kojem bi dužnici mogli otvoriti tzv. specijalne račune ili sami platiti dug, što bi mnogi vjerojatno puno radije učinili nego da se pokrene ovrha, odnosno blokada računa, čime nastaju dodatni troškovi, piše Vjesnik

Primjerice, dug od 400 kuna, u slučaju ovrhe, zbog javnobilježničkih naknada te kamata i ostalih troškova u prosjeku naraste na čak 1.100 do 1.200 kuna, a ima i drastičnijih primjera.

Zakon je nastao u Ministarstvu pravosuđa, u kojem kažu da ga nema potrebe mijenjati, nego da je sve stvar provedbe u Fini, ali u ovo predizborno vrijeme neće biti teško naći načina na koji građanima čiji su glasovi potrebni ukazati na to koliko im tko i kako pomaže.