MERKEL PRISTALA

EU će ipak financirati plinovod Nabucco

24.03.2009 u 15:08

Bionic
Reading

Lideri Europske unije uspjeli su se prošli petak (20. ožujka) usuglasiti oko toga na koje će projekte iz područja energetike i širokopojasnog interneta, u sklopu plana za stimuliranje gospodarstva, potrošiti pet milijardi eura. U plan je uvršten i sporni plinovod Nabucco

Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je najveći protivnik ideje da se javnim europskim novcem (200 milijuna eura) financira plinovod koji bi trebao od 2014. do Europe, preko Turske i Balkana, dopremati kaspijski plin.

Merkel je na kraju dala svoj pristanak, uz zahtjev da se plan financiranja što prije provede kako bi se ubrzao europski gospodarski oporavak. Usvojeni dokument tako predviđa da bi se ove godine na energetiku potrošilo dvije milijarde eura, a 2010. još dodatnih 1,9 milijarda eura.

Međutim, to još uvijek ne znači da će se u konačnici ti novci i potrošiti na Nabucco i ostale projekte, koje su prije svega favorizirale zemlje istočne Europe.

'Iskustvo pokazuje da su istočnoeuropske države obično jako spore u apsorbiranju novca iz EU fondova', rekao je jedan od neimenovanih diplomata Unije.