BOLJE IŠTA NEGO NIŠTA

Kosor zadovoljna i s malim rastom BDP-a

25.08.2011 u 14:34

Bionic
Reading

Nakon niza mjeseci pada BDP-a, premijerka Jadranka Kosor pohvalila se na sjednici Vlade minimalnim pozitivnim pomakom koji bi, kako se nada, trebao donijeti optimizam građanima

Prema podacima kojima se pohvalila Kosor, u drugom tromjesečju zabilježen je rast BDP-a od 0,8 posto u usporedbi s istim razdobljem lani.

'On je skroman, ali pokazuje da idemo prema rastu. On pokazuje i da su fiskalne smjernice utemeljene na realnim pokazateljima i da smo realno procijenili pokazatelje za ovu i iduću godinu. Ovo je trunka optimizma i za nas koji radimo ovaj posao, ali i za građane', kazala je Kosor.

Kosor je analizirala i situaciju u drugim državama rekavši da je rast BDP-a u Italiji također 0,8 posto, u Velikoj Britaniji 0,7 posto, dok Francuska bilježi rast od 1,6 posto.

Osim BDP-om, vladajući su se pohvalili i drugim podacima za drugo tromjesečje - rastom izvoza roba od 5,6 posto, rastom fizičkog obujma industrijske proizvodnje od 1,1 posto, trgovine na malo od 4,9 posto te dolaskom turista kojih je za 12,1 posto više nego u istom razdoblju lani. Takvi podaci, dodala je Kosor, trebali bi ohrabriti Vladu u tome što radi.

Od premijerke je stigla i najava eventualnih novih mjera koje bi trebale pomoći onima koji muku muče s ovrhama. 'Vode se intenzivni razgovori i tražimo prostor kako pomoći', zaključila je Kosor.