PAVIĆ, GABRIĆ I FARKAŠ

Što se gradi na mjestu Cimosa?

03.06.2013 u 14:55

Bionic
Reading

Na mjestu nikad dovršene Cimosove zgrade uz Zagrebačku aveniju, čije je rušenje nedavno počelo, niknut će za petnaest mjeseci novi poslovni centar. Iza investicije vrijedne 23 milijuna eura stoji tvrtka Vrbani centar, koja je u vlasništvu Ninoslava Pavića, suvlasnika EPH, Stjepana Oreškovića, jednoga od direktora Pavićeve medijske kuće, Damira Farkaša, nekadašnjeg šefa Hypo Consultantsa, i oftalmologa Nikice Gabrića

Rušenje zgrade koja dvadesetak godina stoji nedovršena na zapadnom ulazu u Zagreb počelo je prošli tjedan, a tvrtka Vrbani centar na parceli od 7.300 kvadratnih metara najavljuje gradnju moderne poslovne zgrade s trgovačkim i zdravstvenim sadržajima prema projektu poznatog arhitektonskog ureda 3LHD.

'Trenutna faza uklanjanja poznate nedovršene građevine koja već desetljećima predstavlja devastaciju vizure na zapadnom ulazu u Zagreb prema našim je saznanjima prepoznata pozitivnom kako od medija, tako i od građana', kazali su za tportal u Allegheny Financialsu, suvlasniku Vrbani Centra.

Prvi korak je uklanjanje najvećeg dijela Cimosove zgrade, zbog dotrajalosti postojeće konstrukcije, a zatim slijedi gradnja nove poslovne zgrade. Investitor planira uložiti 23 milijuna eura i time će, objašnjavaju u tvrtki, 'stati uz bok stvaratelja novog identiteta grada Zagreba'. Planirano trajanje radova je 15 mjeseci.

Jedan od osnivača Vrbani centra je Allegheny Financial, tvrtka slijednik Hypo Consultantsa, nekretninske operacije Hypo banke, koju su 2007. godine preuzeli Damir Farkaš, Stjepan Orešković, Ninoslav Pavić i još jedan anonimni investitor čija je tvrtka registrirana u Švicarskoj.

Allegheny Financial ima niz nekretninskih projekata u Zagrebu, srednjoj Dalmaciji, Istri i Slavoniji. U prošloj, za investitore u nekretnine nepovoljnoj godini, poslovni prihodi pali su im za čak 80 posto, na 8,3 milijuna kuna, dok je dobit pala sa 33,4 na 7,3 milijuna kuna. No materijalna imovina tvrtke iznosi 427 milijuna kuna, a samo njihova zemljišta vrijede 122 milijuna kuna, dok je financijska imovina, odnosno udjeli u drugim društvima, procijenjena na 86 milijuna kuna.

Njima se u priči o Cimosovoj zgradi pridružio i poznati oftalmolog Nikica Gabrić, vlasnik Poliklinike Svjetlost koja je lani imala 33 milijuna kuna prihoda. 'Ovo je naša prva opsežna zajednička poslovna suradnja i vjerujemo da će se iz nje razviti i drugi gradu Zagrebu zanimljivi projekti koji će oplemeniti novu vizuru metropole i koji će biti prethodnica sličnih poslovno-zdravstvenih objekata u regiji', komentirali su u Allegheny Financialsu partnerstvo s Gabrićem.

U medijima je spominjano da austrijske istražitelje koji pokušavaju raspetljati aferu Hypo zanima i kupnja Cimosove zgrade od strane tadašnjeg Hypo Consultansta, i to zbog sumnje u pranje novca, no u Allegheny Financialsu to demantiraju: 'Takvi postupci ne postoje niti postoje razlozi za njihovo postojanje.'