NAJVEĆI KRIVCI BANKE

Inozemni dug porastao na golemih 47,49 mlrd. eura

24.08.2011 u 11:55

Bionic
Reading

Hrvatski bruto inozemni dug krajem svibnja ove godine iznosio je 47,49 milijardi eura, što je u odnosu na kraj prošle godine nominalni porast za 2,2 posto ili za nešto više od milijardu eura, pokazuju najnoviji statistički podaci koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB)

Nakon što je u prvom tromjesečju ove godine zabilježen rast inozemnog zaduženja, u travnju je bruto inozemni dug na mjesečnoj razini smanjen, a u svibnju se ponovno bilježi njegov rast (iako pri podacima o kretanju inozemnog duga treba imati na umu i utjecaj promjena tečaja).

Statistički podaci središnje banke pokazuju da je na mjesečnoj razini ukupni hrvatski inozemni dug nominalno porastao za 351,3 milijuna eura, ili za 0,7 posto.

Na rast ukupnog inozemnog zaduženja u svibnju i u prvih pet mjeseci najviše su utjecale banke čiji je dug krajem svibnja iznosio nešto više od 12 milijardi eura

Banke na mjesečnoj razini bilježe nominalni rast inozemnog duga za 4,6 posto ili za 534 milijuna eura, dok su u odnosu na kraj prošle godine zabilježile porast vanjskog duga za 11,8 posto ili za 1,26 milijardi eura.

Tako je i udio inozemnog duga banaka u ukupnom hrvatskom vanjskom dugu porastao s 23,1 posto krajem prošle godine na 25,3 posto krajem svibnja ove godine.

Inozemni dug države krajem svibnja iznosio je 6,88 milijardi eura, što je otprilike na razini iz travnja, a u odnosu na kraj prošle godine porast za 4,3 posto ili 283,6 milijuna eura. Udio države u ukupnom inozemnom dugu tako je blago porastao, sa 14,2 posto krajem prošle godine na 14,5 posto krajem svibnja ove godine.

Među većim transakcijama države u prvih pet mjeseci ove godine su transakcije realizirane u ožujku kada je država otplatila obveznicu izdanu 2001. godine u vrijednosti 750 milijuna eura, te novo izdanje obveznica na američkom tržištu vrijedno 1,5 milijardi američkih dolara

Inozemni dug ostalih domaćih sektora (uglavnom poduzeća i ostale nebankarske financijske institucije, uključujući Hrvatsku banku za obnovu i razvitak) krajem svibnja iznosio je 21,7 milijardi eura, što je nominalni porast za manje od 50 milijuna eura u odnosu na travanj, a 169,2 milijuna eura, ili 0,8 posto više nego krajem prošle godine.

U ukupnom inozemnom dugu udio ostalih domaćih sektora iznosio je krajem svibnja 45,7 posto.

Stanje duga prema vlasnički povezanim poduzećima u inozemstvu u prvih se pet mjeseci nominalno smanjilo za 694,2 milijuna eura te je krajem svibnja iznosio nešto manje od 6,9 milijardi eura.