MINISTAR KALMETA:

'Autoceste nećemo dati u koncesiju'

24.03.2009 u 12:58

Bionic
Reading

Nakon provedene temeljite analize, Vlada je odlučila da autoceste ne daje u koncesiju, izjavio je za Hrvatski radio ministar prometa, mora i infrastrukture Božidar Kalmeta

Jedan od prijedloga Ekonomskog vijeća za popunjavanje proračuna bio je da se autocesta Bregana-Lipovac da u koncesiju. Takav prijedlog izazvao je oštre kritike šire javnosti, političara, ali i stručnjaka.

Država bi u tom slučaju navodno mogla dobiti oko milijardu eura, a investitori bi nakon 30 godina upravljanja zaradili čak četiri milijarde eura.

Kako doznaje Business.hr, u Kalmetinu su ministarstvu zaključili da bi teško dobili željeni i potrebni novac odjednom za tu koncesiju. Naime, prema nekim kalkulacijama, od 32-godišnje koncesije država bi od koncesionara ubrala milijardu eura.

No, radna je skupina zaključila da bi taj novac u proračun kapao malo po malo tijekom svih tih godina jer, s obzirom na financijsku i ekonomsku krizu, trenutno bi bilo teško naći potencijalnog koncesionara koji bi mogao odmah iskeširati cijeli iznos za koncesiju.