PREVIRANJA U S&P

Srušio rejting SAD-u pa dao ostavku

23.08.2011 u 13:24

Bionic
Reading

Predsjednik agencije Standard & Poor's Deven Sharma dao je ostavku samo nekoliko tjedana nakon što je ta agencija snizila američki prestižni AAA kreditni rejting i izazvala turbulencije na glabalnim tržištima, objavila je u utorak matična kompanija agencije

Sharmu, koji će u kompaniji preuzeti drugu poziciju da bi je krajem godine napustio, zamijenit će Douglas Peterson, glavni operativac banke Citibank.

Američko ministarstvo pravosuđa trenutno vodi istragu o metodama koje agencija primjenjuje pri ocjenjivanju vrijednosnica utemeljenih na hipotekarnim kreditima.

Pedesettrogodišnji Peterson preuzet će položaj predsjednika S&P-a 12. rujna, priopćila je krovna kompanija Standard & Poor'sa MCGraw-Hill.

Sharma 'će preuzeti specijalni zadatak, radeći na procjeni strateškog portfelja kompanije do kraja godine kada će je napustiti u potrazi za drugim prilikama', navodi se u priopćenju.

Američki dužnosnici oštro su kritizirali Standard & Poor's nakon što je spustio američki rejting s 'AAA' na 'AA+' razinu, optuživši agenciju da je napravila grešku u matematičkom računu od 2.000 milijardi dolara i da je upotrijebila pogrešnu osnovicu. S&P's je potvrdio svoje analize.

Agencija je objavila da je odluka od 5. kolovoza o snižavanju američkog dugoročnog kreditnog rejtinga rezultat podjela u američkom Kongresu, čiji se zastupnici nisu mogli dogovoriti o modusima smanjenja nabujalog američkog duga za oko 4.000 milijardi dolara tijekom 10 godina.