EKONOMSKI STRATEG HNS-A

Kukuriku za porez od 40 posto velikim stranim tvrtkama

23.08.2011 u 10:25

Bionic
Reading

Čim osvoji vlast, Kukuriku koalicija pokrenut će poreznu reformu. Kako je Nacionalu objasnio ekonomski strateg HNS-a Dragan Kovačević, Kukuriku koalicija slično prijedlogu HDZ-ovca Gorana Marića planira velikim poduzećima u stranom vlasništvu uvesti porez na dobit od 40 posto jer su 'previše uzeli, a premalo vratili'

'Nećemo uvesti porez ako netko ima jedan ili dva stana, nego ako poduzeća imaju dobit i izvlače je, kao što to rade T-HT ili velike banke, a plate samo 20 posto poreza na dobit. Oni su praktički monopoli ili oligopoli i njima se mora povećati porez na dobit i do 40 posto. Privatni monopoli ili ologopoli ovom su društvu previše uzeli, a premalo vratili. Oni koji dobit reinvestiraju neće biti oporezovani. Nedopustivo je da i da si direktori ili vlasnici poduzeća propišu plaću 4.000 kuna, a onda si isplate dividendu i na nju plate tek 20 posto poreza na dobit jer to urušava zdravstveni i mirovinski sustav', rekao je Dragan Kovačević u intervjuu tjedniku Nacional.

Prošlotjedni prijedlog HDZ-ovca Gorana Marića da se velikim tvrtkama uvede porez na dobit od 40 posto kritizirali su iz HUP-a, protiveći se uvođenju novih poreza.

Jedan od čelnika HUP-a Ivan Miloloža komentirao je da vrijeme krize nije najbolji trenutak za dodatno opterećenje gospodarstva, već bi se trebalo raditi na kvalitetnom poreznom sustavu koji bi poticao gospodarstvenike na refinanciranje dobiti.

Direktor HUP-a Davor Majetić upozorio da bi eventualno povećanje poreza na dobit za velike kompanije moglo dovesti do kontraefekta. Padom profitabilnosti tvrtke bi išle za povećanjem efikasnosti, što znači smanjenje radne snage.

Čini se da Kukuriku koalicija ne planira otpuštanja u javnoj upravi. 'Često slušamo neargumentirane izjave da u javnoj upravi treba otpustiti što više ljudi. Umjesto toga, treba postati produktivniji da zaposleni u javnoj upravi, umjesto dva-tri učinkovita sata, rade šest do sedam sati. Moramo uvesti sustav ocjenjivanja i svakom dati šansu da napreduje i obrazuje se u okviru sustava. One koji dobiju negativne ocjene sam će sustav izbaciti', kazao je ekonomski strateg HNS-a.