FED ZABRINUT

Europska dužnička kriza mogla bi zaraziti i SAD

18.08.2011 u 12:46

Bionic
Reading

Američka središnja banka stavila je pod lupu američke ogranke najvećih europskih banaka, strahujući da bi se europska dužnička kriza preko njih mogla preliti i na američki bankovni sustav, piše The Wall Street Journal (WSJ)

Fedov njujorški ured nadzire američke ogranke brojnih europskih banaka i zatražio je dodatne informacije kako bi utvrdio imaju li siguran pristup sredstvima koja su im potrebna kako bi mogli poslovati u Sjedinjenim Državama, izvijestio je WSJ.

Dužnosnike njujorškog Feda jako brine da bi mogli imati probleme s financiranjem, kazao je za njujorški list viši dužnosnik jedne velike europske banke koji je sudjelovao u razgovorima.

U Fedovom njujorškom uredu nisu bili dostupni za komentar.

U srijedu je jedna banka u eurozoni posudila od Europske središnje banke 500 milijuna dolara po znatno višoj kamati od one koje banke plaćaju za kupovinu dolara na otvorenom tržištu. To u najmanju ruku ukazuje na određeni stupanj pritiska na tom tržištu.

To je prvi slučaj od 23. veljače da se neka banka poslužila tim ECB-ovim instrumentom s obzirom na ograničene međubankovne posudbe zbog eskalacije dužničke krize u Europi. U proteklih mjesec dana troškovi kupovine dolara utrostručeni su za banke u eurozoni.

Fedovi dužnosnici sastali su se nedavno s američkim čelnicima vodećih europskih banaka radi razgovora o njihovom financiranju, napominje WSJ.

Regulatori pokušavaju spriječiti da europske banke koje se nađu u nevolji povlače sredstva iz svojih američkih ogranaka, kazali su izvori za ugledni financijski dnevnik.

Europske banke podvrgnute su pritisku da preustroje američke podružnice tako da se same financiraju i tako se bolje zaštite od problema u krovnim poduzećima, citira WSJ jednog bankovnog čelnika..