SELJACI OPTUŽUJU

'Čobanković isplatu poticaja želi ostaviti sljedećoj vladi'

17.08.2011 u 12:47

Bionic
Reading

'Ovakvo Ministarstvo poljoprivrede i ministar Petar Čobanković ne trebaju nam jer su protiv seljaka i poljoprivrede, jer ne provode Zakon o skladišnici i ne žele nam isplatiti poticaje za prošlogodišnju sjetvu, ostavljajući to sljedećoj vladi!' grmio je Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka na osječkom Trgu dr. Ante Starčevića

Potvrdu te teze vidi u odbijanju prijedloga jedne financijske agencije, koja je državnom tajniku u Ministarstvu poljoprivrede, Stjepanu Mikolčiću, poslala ugovor prema kojemu bi svim seljacima koji imaju pravo na poticaje i žele ih ove godine, isplatila poticaje do 1. listopada umanjene svoju proviziju od četiri posto. Iako to državu ne bi ništa stajalo, jer bi agencija od nje naplatila poticaje do 1. lipnja 2012. godine, Ministarstvo odbija prijedlog jer navodno sumnja da bi se poticaji isplatili novcem Nove ljubljanske banke ili sličnim, nepoželjnim kapitalom. Seljacima treba novac za jesensku sjetvu i mnogi bi pristali i na umanjene poticaje samo da ih odmah dobiju, ali im Ministarstvo to ne omogućuje, pa Mlinarić zaključuje da rade protiv seljaka.

'Mi smo se ove godine organizirali kako pšenica ne bi ponovno bila politički problem i izgurali Zakon o skladišnici. Međutim, prošla je polovica kolovoza, a naš ministar nije ni otisnuo skladišnicu, dok naše banke traže zalog za pšenicu u omjeru od najmanje 1:1,25. Sami smo organizirali kredit od HBOR-a, ishodili kamatu od tri posto, zakonsku obvezu izdavanja skladišnice, ali nje još nema, pa očito nisu seljaci maloumni, kako nas je ministar nazvao, nego je to on i kao takav nam više ne treba', rekao je Mlinarić.

Podsjetio je da poljoprivrednici očekuju potpore za lanjsku jesensku sjetvu u visini od 450 milijuna kuna te im je neprihvatljivo odugovlačenje s isplatom do proljeća sljedeće godine. 'Ova nam vlada očito ne kani isplatiti novac koji nam po zakonu pripada, pa pozivamo sve seljačke udruge i Poljoprivrednu komoru na prosvjede 1. listopada ako se potpora dotad ne isplati. Bez tog novca ne možemo u ovogodišnju sjetvu, mi od svojih dobavljača ne možemo tražiti odgodu plaćanja do isplate poticaja, a još je mjesec dana do optimalnih rokova. Ako za dva tjedna ne vidimo da ministar želi riješiti te probleme, morat ćemo zatvoriti granične prijelaze', nastavio je predsjednik NHS-a i ponovio tezu da im je pšenica ove godine oteta za simboličnu cijenu, jer je za 1,35 kuna po kilogramu prodano otprilike 80 posto pšenice.

'Mrtva je sezona, mlinovi su u remontu i pšenicom se ne prometuje, a ministar nam ne želi otisnuti i izdati skladišnice kako bismo na temelju nje dobili kredite. Tako će vjerojatno i ostatak pšenice biti prodan ispod realne cijene. Vlada se pokazala vrlo sposobnom kada treba opljačkati svoj narod podupirati lobije koji im financiraju političke kampanje. Mi imamo legitimne predstavnike seljaka izabrane u Poljoprivrednoj komori, ali ministar si sam bira sugovornike i po selima priređuje predstave s onima koji mu odgovaraju', zaključio je Mato Mlinarić pred novinarima na glavnom osječkom trgu.