NOVA ŠANSA ZA OPSTANAK

Bizovačke toplice postale lječilište

12.08.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Rješenjem HZZO-a od 1. kolovoza Bizovačke toplice postale su zdravstvena ustanova te, osim ugostiteljsko-turističkih sadržaja, sada nude i usluge lječilišta. Od povećanog priljeva pacijenata očekuju i povećane prihode od 12 do 15 milijuna kuna godišnje

Godinu i pol dana trebalo im je za prilagodbu zakonskim uvjetima i provjeru zadovoljavanja uvjeta, u što je trebalo uložiti i nešto novca, što je Bizovačkim toplicama, tvrtki u gotovo stopostotnom vlasništvu države, godinama najveći problem.

'Imali smo značajnu pomoć HFP-a te AUDI-ja kao njegovog sljednika, koji su posljednjih godina financijskom pomoći poduzeće održali na životu. Stjecanjem statusa zdravstvene ustanove dobili smo novu šansu za prevladavanje teškog stanja u kojem smo praktički od Domovinskog rata, pa i dalje računamo na pomoć države, kako u prolongiranju kreditnih obveza tako i u opraštanju pojedinih dugovanja', rekao nam je Ivica Teklić, pomoćnik direktora Bizovačkih toplica, turističkog bisera izgrađenog na poznatim termalnim izvorima Panonskog mora koji na izvorištu dostižu temperaturu od 97 Celzijevih stupnjeva.

U Hrvatskoj je broj postelja namijenjenim pacijentima lječilišta u dvadesetak ustanova tek nešto veći od 2.000 i zbog njihova kroničnog nedostatka HZZO je svoju mrežu takvih postelja proširio na još stotinu u Bizovačkim toplicama. Uprava stoga očekuje da će im osiguranici HZZO-a dodatno popuniti kapacitete i zaposliti ugostiteljsko-hotelijersko osoblje i zaposlenike dosadašnje Poliklinike.

HFP je u ime vlasnika dosad čak osam puta nudio na prodaju Bizovačke toplice, čiji su dugovi u međuvremenu narasli na gotovo stotinu milijuna kuna. No, budući da u obnovu hotelskog i kupališnog kompleksa te zamjenu zastarjele hotelsko-ugostiteljske i restoranske opreme valja uložiti još toliko, nitko nije bio zainteresiran za tu avanturu. Stoga je uprava vlasnicima ponudila rješenje u obavljanju dodatne djelatnosti lječilišta koju bi financirao HZZO i to im je ovih dana napokon odobreno.

'Kada za dva do tri mjeseca ovaj projekt u potpunosti zaživi i pacijenti se priviknu na tu uslugu, Bizovačke toplice povećat će popunjenost smještajnih kapaciteta za gotovo 50 posto', procjenjuje Teklić.