GOSPODAR VALOVA NA SAMRTI

'Prema Stojedinici je napravljen zločin!'

11.08.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Kultnom zagrebačkom Radiju 101 ne piše se dobro. Stečajni upravitelj Maroje Stjepović boji se da je njegovo spašavanje nakon zabrane prijenosa koncesije od strane Vijeća za elektroničke medije nemoguća misija

Kako sad stoje stvari Stojedinica će nastaviti s emitiranjem program do 29. rujna za kad je zakazana skupština vjerovnika. Nakon toga sve ovisi o njihovoj odluci. Opcije su im likvidacija radija ili davanje naloga stečajnom upravitelju da izradi novi stečajni plan što bi značilo nastavak poslovanja još najmanje šest mjeseci

Stjepović smatra da je realniji prvi scenarij dok bi drugi značio nastavak agonije iz koje on sad ne vidi izlaz. Trenutno Stojedinici ne polazi za rukom niti da pokriva fiksne mjesečne troškove od nekih 200.000 kuna

Ljevak: Mi imamo svoju proceduru!

'Zahtjev za prijenos koncesije Stojedinice zaprimili smo tek 12. srpnja. Vijeće ima svoj način rada, svoju proceduru i postupak nismo završili. Problem Radija 101 trebao se rješavati puno ranije i ne dopuštam da se sad sva odgovorno prebacuje na Vijeće. Osim Stojedinice mi rješavamo još 330 drugih predmeta', kaže za tportal Zdenko Ljevak, čelnik Vijeća za elektroničke medije komentirajući prozivke od strane stečajnog upravitelja i glavnog urednika Radija 101.

'Radio nema komercijalnih prihoda. Oglašavači se ne žele oglašavati. Ne možemo dobiti dugoročnije reklamne kampanje na tri, šest ili devet mjeseci. Djelatnici nam opet rade bez plaće', kaže Stjepović.

Opcija izrade novog stečajnog plana, u kojem bi vjerovnici pretvorili potraživanja u udjele za Radio 101 je gotovo neizvediva. Probleme je što su pored zaposlenika vjerovnici država i marketinške agencije koje po zakonu ne mogu biti suvlasnici u elektroničkom mediju.

Vjerovnicima su ukupno priznata potraživanja od 26,1 milijuna kuna, od toga se sadašnjim i bivšim zaposlenicima duguje 7,6 milijuna kuna dok država traži 9,5 milijuna kuna.

U cijelom lancu krivaca za propast Stojedinice Stjepović ističe da se nalaze i Vijeće za elekroničke medije te izvršna i zakonodavna vlast.

Vijeće je, smatra on, bez ikakvog opravdanog razloga otezalo s donošenjem odluke o prenošenju koncesije na Media servis koji je u lipnju dao najbolju ponudu, 15 milijuna kuna, za Radio 101 u stečaju.

Kako je u međuvremenu stupio na snagu novi Zakon o elektroničkim medijima koji zabranjuje prenošenje koncesije kako bi se spriječilo prikrivanje vlasničke strukture medija, Vijeće je na osnovu njega u srijedu odbilo zahtjev i čitav posao je propao.

Zdenko Ljevak, predsjednik Vijeća, se preko medija pravdao da je zahtjev dobio prekasno i da se radi o opsežnom materijalu. Stjepović sve to odbacuje.

'Čitava dokumentacija sastoji se od dvije stranice zahtjeva i 15-tak popratnih dokumenata. Stručna osoba bi to proučila u sat-dva a oni su na raspolaganju imali 16 dana prije stupanja na snagu novog zakona', tvrdi on.

Po njemu sporno je i to što su zakon Vlada i Sabor donijeli po hitnoj proceduri s tim da se on u slučaju Stojedinice primjenjuje retrogradno jer je stečaj pokrenut još početkom godine kad je vrijedio stari zakon.

Na odluku Vijeća za elekroničke medije Stjepović se neće žaliti jer smatra da od tog ne bi bilo koristi pošto je odluka u potpunosti utemeljena na novom zakonu.

Još s većim ogorčenjem odluku Vijeća je dočekao glavni urednik Radija 101 Željko Matić. Njegovo mišljenje da bi se u čitav slučaj treba uključiti i Državno odvjetništvo koje bi trebalo ustanoviti zbog čega se država odriče svojih 9,5 milijuna kuna.

'Riječ je o zločinu! Koje je to javno dobro koje se brani ovom odlukom!? Država će ostati bez novaca, zaposlenici bez plaća, bivši zaposlenici bez otpremnina i plaća, slušatelji bez programa… to je zločin', kaže Matić koji se ipak još uvijek nada da će vlastodršci doći pameti te da će izmijeniti sporne odredbe novog Zakona o elektroničkim medijima.