TOPLJENJE IMOVINE

Varteks zbog dugova reže temeljni kapital

05.08.2011 u 20:14

Bionic
Reading

Zbog nagomilanih dugova, koji su na kraju prošle godine iznosili 280 milijuna, Varteks je prisiljen smanjiti temeljni kapital sa 384 na manje od 100 milijuna kuna, točnije za 288 milijuna kuna

Među odlukama koje se predlažu za Glavnu skupštinu Varteksa zakazanu za 9. rujna izdvaja se odluka o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala. Naime, nakon što je ostala bez priželjkivane državne pomoći, najvećoj domaćoj tekstilnoj industriji, koja je lani imala 96 milijuna kuna gubitaka te još 184 milijuna kuna iz prethodnih godina - nije preostalo ništa drugo nego da nagomilane gubitke pokrije pojednostavljeno smanjivanjem temeljnog kapitala sukladno Zakonu o trgovačkim društvima.

Prihvati li se prijedlog iznesen u pozivu na Glavnu skupštinu, to pokriće gubitaka provest će se smanjivanjem nominalne vrijednosti dionica sa 200 na 50 kuna. Nakon toga, kako se navodi u pozivu, temeljni kapital iznosio bi 113 milijuna kuna, ali radi obveze zaokruživanja vrijednosti dionica na 'deset', novi temeljni kapital Varteksa iznosit će 96 milijuna kuna i bit će podijeljen na 1.920.807 dionica.

Razlika od 17,7 milijuna, nastala uslijed obveze zaokruživanja cijene dionica, otišla bi u kapitalne rezerve, pojašnjavaju u Varteksu.

Iako je takav način rješavanja Varteksovih gubitaka već izašao u javnost, još uvijek nije u cijelosti prihvaćen na Nadzornom odboru. Neki njegovi članovi nisu oduševljeni s takvim prijedlogom, ali su gotovo svi svjesni da drugog izlaza jednostavno nema. Naime, dobar dio imovine je rasprodan, osobito u inozemstvu, a ono što je ostalo je pod zalogom, prvenstveno banaka i države.

Tako je prošlog mjeseca višemilijunski zalog upisan i na osječku robnu kuću u vlasništvu poduzeća čiji je Varteks suvlasnik, a pred prodajom je i još jedna nekretnina kompanije na moru, što ne čudi ako se uzme u obzir da je u prvom su polugodištu već ostvaren gubitak od 31 milijun kuna.

Zbog svega toga Varteks danas uistinu ne vrijedi više od stotinjak milijuna kuna. Zapravo, sudeći po cijeni njegovih dionica na burzi koja se kreće između 14 i 26 kuna, njegova vrijednost još je i manja. U takvim okolnostima posebno upada u oči izostanak promjena u poslovodstvu kompanije.

Naime, sudeći prema dnevnom redu najavljene Glavne skupštine, nikakve promjene nisu predviđene ni u sastavu uprave, kao ni Nadzornog odbora, izuzev ulaska Marijana Mitrovića.

To otvara staro pitanje: tko su sve dioničari Varteksa koji godinama mirno (nad)gledaju 'topljenje' (imovine) poduzeća čiji uzrok neki vide u općoj krizi, drugi u specifičnim problemima tekstilaca, a ima i onih koji ih vide i negdje drugdje.