REZULTATI TELEKOMA

DT-u niža dobit, Hrvatska među najprofitabilnijima

04.08.2011 u 14:18

Bionic
Reading

Njemački telekom operater Deutsche Telekom (DT) u četvrtak je izvijestio o smanjenju neto dobiti u drugom tromjesečju za 26,7 posto u u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, na 348 milijuna eura.

Među negativnim čimbenicima koji su utjecali na dobit u DT-u ističu troškove restrukturiranja, poglavito one vezane uz zaposlenike u Njemačkoj. Jednokratni trošak vezan za produljeni program ranog umirovljenja iznosio je 600 milijuna eura, navodi se u priopćenju kompanije.

Usklađena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) smanjena je za 6,5 posto, na 4,687 milijardi eura. Prihodi grupe pali su za 6,8 posto, na 14,475 milijardi eura, priopćio je DT.

U DT-u, međutim, ističu da su ključni rezultati u mnogim ograncima njemačke kompanije u Europi poboljšani u odnosu na prvo tromjesečje unatoč i dalje teškim gospodarskim uvjetima. Među zemljama koje su pokazale najbolju profitabilnost ističu Hrvatsku i Mađarsku.

"Vidimo svjetlo na kraju tunela u jugoistočnoj Europi", kazao je izvršni direktor Rene Obermann.

Također, Grupa je potvrdila prognoze za cijelu godinu. U 2011. očekuje EBITDA-u od 19,1 milijarde eura i slobodne novčane tijekove od najmanje 6,5 milijardi eura.