ZAŠTITA GOSPODARSKIH INTERESA

Vlada propisala najvišu cijenu plina za povlaštene kupce

03.08.2011 u 17:27

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o izmjeni Zakona o tržištu plina te Odluku o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce kojom se najviša razina cijene s primjenom do 31. prosinca ove godine određuje u iznosu od 2,13 kuna za prostorni metar, u što nisu uključeni troškovi skladištenja

Prema Uredbi o izmjeni Zakona o tržištu plina, Vlada može na određeno vrijeme propisati najvišu razinu cijene plina za povlaštene kupce radi zaštite gospodarskih interesa Republike Hrvatske i osiguranja međunarodne konkurentnosti, uzimajući u obzir cijenu plina na međunarodnom tržištu za istu ili slične kategorije povlaštenih kupaca.

Odlukom o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce, Vlada je propisala najvišu razinu cijene plina od 2,13 kuna za prostorni metar. Ona se odnosi na povlaštene kupce koji obavljaju proizvodnu djelatnost s godišnjom potrošnjom plina manjom od 100 milijuna prostornih metara, a posebno za kupce koji kupuju plin radi proizvodnje toplinske energije za tarifnog kupca prema odredbama Zakona o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom, izuzev kućanstava.

Obrazlažući motive i razloge donošenja Uredbe o izmjeni Zakona o tržištu plina i Odluke o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce, predsjednica Vlade Jadranka Kosor podsjetila je da je od 1. srpnja cijena plina povećana za 14 posto što, kako je rekla, nije bilo osobito potrebno niti osobito korektno. Dodala je da Vlada nastoji gospodarstvo učiniti stabilnim i konkurentnim, a da je odluka (Ine) o povećanju cijene plina suprotna tome. Kako je rekla, o ozbiljnim posljedicama dizanja cijene plina za industriju pisala joj je Hrvatska udruga poslodavaca koja je, kaže Kosor, iznijela niz ozbiljnih argumenata.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač dodao je da hrvatska industrija plaća gotovo najveću cijenu plina u Europi, a apsolutno najveću u regiji, primjerice višu nego u Sloveniji i Mađarskoj koje potpuno ovise o uvozu.

U takvim uvjetima, kaže Popijač, Vlada je od monopolista očekivala da bude konstruktivan i ne ubija vlastite kupce i industriju. Prema njegovim riječima, od početka studenoga 2010. do danas cijena plina povećana je za 36 posto.

Ocijenio je da određivanje najviše razine cijene plina za povlaštene kupce neće značajnije utjecati na poslovanje Ine te da će potreba za administrativnim određivanjem cijena nestati nastupom konkurencije na tržištu plina u Hrvatskoj. Tome će po njegovim riječima sigurno pridonijeti i današnji početak dotoka prvih komercijalnih kubika plina preko interkonektora između Hrvatske i Mađarske.