SINDIKAT BRODOGRADILIŠTA

Zašto Vlada krije program za škverove?

03.08.2011 u 13:35

Bionic
Reading

Sindikalisti iz triju hrvatskih brodogradilišta, Brodosplita, Brodotrogira i 3. maja, iz Splita su uputili nove oštre kritike Vladi: tvrde da se zbog skorih izbora namjerno odugovlači početak restrukturiranja i tako gubi dragocjeno vrijeme izboreno u pregovorima s Bruxellessom

Iako je Europska komisija prije gotovo pola godine prihvatila Vladine programe za ozdravljenje ove industrije, oni se još uvijek drže u tajnosti. A već 5. rujna počinje teći petogodišnji rok u kojemu se oni moraju provesti, tog datuma u Bruxelless treba biti poslan 'nulti izvještaj'.

'Nažalost, nitko ne zna kako programi izgledaju, koliko novaca će koštati i tko će to sve platiti, koliki je eventualni višak radnika... U ovakvoj situaciji mi ih ne možemo naslijepo podržati, čini mi se da će se idućih mjeseci političari više baviti izborima i godišnjim odmorima, a manje našim stvarnim problemima. To bi bila katastrofa za sve nas', upozorio je dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.

'Tražimo da se hitno stave karte na stol i da se konačno objavi sve što je dogovoreno s Europskom komisijom! Također, zahtijevamo da ponovno profunkcioniraju povjerenstva koja su odabirala najpovoljnije ponude za kupnju brodogradilišta i da ona budu zadužena za provođenje programa restrukturiranja', nastavio je. Sindikatima i radnicima je, tvrdi, manje bitno hoće li se doista ići na prodaju škverova ili će oni ostati u državnom vlasništvu, mada privatno smatraju da je privatizacija loš izbor: prema bilo kojem vlasniku namjeravaju se postaviti jednako.

Inače, iz Vlade su još prije pet mjeseci tvrdili da će se programi restrukturiranja objaviti nakon što dobiju potvrdu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, no ova institucija u međuvremenu je izdala tek 'preliminarno rješenje' za koje nitko u hrvatskim brodogradilištima ne zna što točno predstavlja. Svi, čini se, čekaju izbore i prebacivanje vrućeg krumpira u ruke novoj vlasti...