PRVO POLUGODIŠTE

Magma u blokadi, prihodi pali 60 posto

03.08.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Tvrtki Magma grupa u vlasništvu Biserke i Goranka Fižulića u prvih šest mjeseci ove godine prihodi od prodaje pali su čak 60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine koja je za tu kompaniju također bila vrlo teška.

Tako je u prvom polugodištu 2011. Magma od prodaje uprihodovala 123,32 milijuna kuna, a prošle je godine u istom razdoblju taj segment prihoda iznosio 304,15 milijuna kuna. Ukupan Magmin konsolidirani prihod za šest mjeseci bio je 241,5 milijuna kuna, što je 22,8 posto manje nego na polovici 2010. kada su prihodi iznosili 313,13 milijuna kuna, piše Business.hr.

Premda je Turbo limač, čiji je većinski udjel krajem prošle godine prodan NCA Investment Groupu iz Beograda, 'odnio' tvrtki velik dio prihoda, nesporno je da Magma i dalje klizi dolje. Najbolje to potvrđuje i blokada njezina računa, koja zbog nelikvidnosti traje već mjesec dana, a tvrtka nije uspjela ni refinancirati tranšu komercijalnih zapisa od 6,13 milijuna eura. Dodatan pritisak na tekuće financije, pojašnjavaju u Magmi, bio je i povrat glavnice kredita prema financijskim institucijama u iznosu od 34,9 milijuna kuna.

U obrazloženju Magmine Uprave navodi se kako je takav poslovni rezultat na polugodištu ponajprije posljedica neispunjenih ugovornih obveza NCA Investment Groupa u vlasništvu poduzetnika Slobodana Vučićevića, koji Magmi još nije platio 6,6 milijuna eura za kupnju poslovnih udjela u društvima Fides distribucija Zagreb, Magma B Sarajevo te Magma International i Kozmolina Beograd. Magma i NCA odlučili su probleme rješavati na sudovima, a Fižulić je zatražio povrat imovine i nadoknadu štete. Budući da je pravda dostižna, ali spora, Magma probleme likvidnosti mora hitno rješavati na drugi način.

Iz Fižulićeve kompanije poručuju da su bili prisiljeni predložiti bankama standstill, sporazum o mirovanju naplate potraživanja, koji bi, kažu u Magmi, uskoro trebao biti i potpisan.

Rashodi Magme od 195 milijuna kuna u prvom polugodištu ove godine gotovo su prepolovljeni u odnosu na isto razdoblje lani kada su iznosili 353,6 milijuna kuna, što je također rezultat izdvajanja Turbo limača.