BAJSOVA PROCJENA

Turistička sezona u minusu tri posto

20.03.2009 u 14:52

Bionic
Reading

'Očekujemo da će minus biti oko tri posto što je na tragu procjene Svjetske turističke organizacije za cijelu Europu. Trideset posto sezone već je prodano i vodit će se bitka za ostalih 70 posto', rekao je danas ministar turizma Damir Bajs predstavljajući Izvješće o stanju sezone 2009. godine

Veliku važnost odigrat će last-minute ponuda i blizina pojedinih destinacija. Procjena je da će najmanji pad biti u Istri, Kvarneru i sjeverna Dalmaciji, dok će južna Dalmacija i Dubrovnik, koje gosti još uvijek vide kao aviodestinacije, zabilježiti veći minus.

Prema dosadašnjem bukingu, najbolje prolaze privatni smještaj, kampovi i nautički turizam, dok manjak gostiju osjećaju hotelijeri. Razlog tome je, naglasili su pojedini, rast cijena u hotelima od 10 do 15 posto.

Međutim, s tim se nije složio Franco Palma, predstavnik hotelijera.

'Svaka rasprodaja bi bila štetna. Mi se u rušenju cijena ne možemo nositi s Turskom ili Tunisom. Moramo graditi proizvod, odnosno moramo za istu cijenu gostu ponuditi više', ustvrdio je Palma.

Opći zaključak je da nema mjesta panici i da je još uvijek prerano govoriti o propasti turističke sezone jer pravi buking tek kreće.

Broj turista iz Njemačke trebao bi biti na razini prošle godine iako samo 12 posto Nijemaca već sada zna gdje će provesti godišnji odmor. Trend je da će dobar dio Nijemaca odmor provesti u svojoj zemlji. Na njemačkom tržištu se bilježi loš buking za programe s čarterima i smještaje u hotelima, dok je dobar interes za privatni smještaj i auto-kampove.

Slovenci Hrvatsku vide kao skupu destinaciju, istaknuo je direktor Predstavništva HTZ-a u Ljubljani Goran Blažić. U prva dva mjeseca zabilježen je pad bukinga od pet do 10 posto i teško je očekivati da se ponovi prošlogodišnji rekordni broj slovenskih gostiju koji su posjetili Hrvatsku.

'Sa slovenskog tržišta možemo očekivati pad do pet posto', rekao je Blažić.

Hrvatska je u Češkoj i dalje destinacija broj jedan i ne očekuje se veći minus. U Austriji se procjenjuje da će više nego ikad Austrijanci provesti ljeto u svom dvorištu, što će se na Hrvatsku odraziti padom od tri do pet posto.

'Austrijski gosti traže niže cijene u hotelima, popuste za djecu do 12 godina, bonuse, dodatne sadržaje u cijeni', upozorio je HTZ-ov direktor Ranko Vlatković