POLUGODIŠNJI REZULTATI

Dobit Kraša pala na 4,2 mil. kuna

29.07.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Konditorska grupa Kraš u prvom je ovogodišnjem polugodištu ostvarila 4,2 milijuna kuna neto dobiti, što je 11,3 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće te Grupe na Zagrebačkoj burzi.

Konsolidirani ukupni prihodi Kraš Grupe u prvom su ovogodišnjem polugodištu iznosili 483,9 milijuna kuna, što je za osam milijuna kuna ili 1,7 posto više nego u istim mjesecima prošle godine, dok su ukupni konsolidirani rashodi porasli za 4,8 posto, na 476,4 milijuna kuna.

Za rast konsolidiranih rashoda iz Kraša u komentaru uz izvješće napominju da su posljedica porasta troškova repromaterijala, energenata i financijskih rashoda, posebno negativnih tečajnih razlika.

U vezi prihoda ističu da su na domaćem tržištu ostvarili 271,5 milijuna kuna prihoda od prodaje, a u inozemstvu 197,8 milijuna kuna, što je rast za 5,6 posto. Dodaju da su razinu prodaje na domaćem tržištu ograničili pad kupovne moći uvjetovan krizom i visoka razina uvoza konditorskih proizvoda.

S druge strane, povećan je izvoz na prekomorska tržišta - Saudijsku Arabiju, Australiju i Kanadu, te na regionalna tržišta - Sloveniju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Iz Kraša napominju i da je u prvom ovogodišnjem polugodištu nastavljen trend visokih cijena glavnih sirovina (kakaovca i prerađevina od kakaovca te šećera, brašna, mlijeka u prahu, bombonskog sirupa, biljnih masti i drugih), što je utjecalo na rast materijalnih troškova poslovanja.

Podsjećaju i da su radi bolje pozicioniranosti na tržištu i jačanja konkurentnosti u kategoriji brašnenih konditorskih proizvoda u promatranom razdoblju akvizirali osječku tvornicu Karolina, gdje provode investicijske i druge aktivnosti kako bi se ta tvornica što prije uspješno integrirala u poslovni sustav Kraša.