ULTIMATUM POLJOPRIVREDNIKA

Ako Vlada ne popusti, seljaci će blokirati autoceste i granične prijelaze

28.07.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Nezadovoljni seljaci Vladi su poslali ultimatum kojim traže da do 15. kolovoza ispuni njihove zahtjeve. U suprotnom, uslijedit će prometna blokada, ali ovoga puta ne na državnim cestama, već na autocesti i graničnim prijelazima

Prosvjedi seljaka, iako su prekinuti prije nego li su zapravo počeli, nisu završena priča. Obećanje ministra Čobankovića i zajamčena otkupna cijena pšenice od kune i pet lipa, ispostavlja se, nije ono što je većina seljaka tražila.

Osim što inzistiraju na minimalnoj cijeni pšenice od 1,60 kuna po kilogramu, većina seljaka smatra kako je i dalje ostalo otvoreno pitanje kasnih isplata poticaja, kapitalnih ulaganja i legalizacije poljoprivrednih objekata potrebne za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

'Seljaci su i ovoga puta prevareni, a prevarili su ih pojedinci, njihovi vođe, koji su u ovom dogovoru vidjeli svoj osobni interes. Sindikat više neće sudjelovati na sastancima poput onoga u Slavonskom Brodu, jer se ponavlja ista priča. Uvijek tražimo, sve nam obećaju i na kraju od toga ne bude ništa', žali se Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka.

Vladi je, tvrdi, poslao ultimatum kojim do 15. kolovoza ima ispuniti zahtjeve seljaka. Ako to ne učini, uslijedit će prometna blokada - ovoga puta ne na državnim cestama, već na autocesti i graničnim prijelazima
Istu priču ponavlja i Zvonko Pipić, predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije. Osim što smatra da 'mali seljak' ne može biti zadovoljan dogovorenom zajamčenom cijenom te da ona koristi samo pojedincima, ukazuje da od Vlade treba tražiti i drukčiju isplatu poticaja

Naime, prema sadašnjim odredbama, ovogodišnji poticaji bili bi isplaćeni tek u lipnju iduće godine što bi mnogima od njih onemogućilo jesensku sjetvu. I on i Pokrovac predlažu da Vlada barem dio poticaja isplati kao akontaciju do 1. listopada.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori znaju što se događa na terenu. 'Logično mi je da probleme seljaci rješavaju bez prosvjeda kad god je to moguće – tako su svi na dobitku. Prosvjedi su nužni tek onda kada drugi alati zakažu. Međutim, izlaziti na ulice gotovo svaki tjedan postižemo samo kontra učinak, pa nam ljudi prigovaraju kako seljaci više prosvjeduju nego što rade na poljima', komentira novonastali problem Vladimir Novotny, glasnogovornik HPK.