KOLIKI JE STVARNI GUBITAK?

Šelebaj: Revizori su previše konzervativni

28.07.2011 u 07:41

Bionic
Reading

Nakon što je Burza zatražila da se Validus očituje na izvješće revizora, koji procjenjuju da gubitak varaždinske tvrtke treba povećati za dodatnih 255 milijuna kuna, u srijedu popodne oglasio se krizni menadžer Vladimir Šelebaj, poručivši da su se revizori rukovodili izuzetno konzervativnim metodama

Porezna utaja u Validusu

Policijska istraga ustanovila je poreznu utaju u Validusu; jučer su kazneno prijavljeni, kako neslužbeno saznaje portal eVaraždin, Milan Horvat i još jedna osoba zbog sumnje da su oštetili državni proračun za 14,7 milijuna kuna.

Dva mjeseca nakon opomene Burze, Validus je objavio izvješće za prošlu godinu, iz kojeg je vidljivo da je varaždinska tvrtka povećala gubitak za dvadesetak milijuna kuna te je dosegao 65,7 milijuna kuna. No službeni revizor tvrtka DTTC iz Varaždina ogradila se od izvješća smatrajući da nije realno te da gubitak treba povećati za dodatnih 255,3 milijuna kuna! Gubitak bi tako zapravo trebao biti skoro pet puta veći i iznositi 321 milijuna kuna.

Tvrtka je u tako velikim problemima da je stečaj izvjestan, pa se ne može uzimati u obzir mogućnost rasta imovine u sljedećem razdoblju, nego sadašnja likvidacijska vrijednost imovine, upozoravaju revizori.

Detaljno su pobrojali svoje zamjerke, a ukratko smatraju da su u Validusu podcijenili obaveze i precijenili imovinu. Portfelj banke Vaba precijenjen je za 44 milijuna kuna, rovinjske Mirne za 13,3 milijuna kuna, nekretninska ulaganja u Sinju za 20,7 milijuna kuna, Švica projekt za 7,8 milijuna, a milijun kuna trebali bi otpisati od propalog projekta banke u Prištini.

Ono što je ključno, revizori procjenjuju da dugovi Validusa premašuju realnu vrijednost imovine, što je u suprotnosti s onim što je krizni menadžer Vladimir ŠelebajSellier cijelo vrijeme tvrdio. No od te teze i dalje ne odustaje, na revizorske opaske, nakon što je to od njega zatražila Burza ovako je uzvratio:

'Revizorsko društvo DTTC iz Varaždina, izradilo je konsolidirano revizorsko izvješće za Validus grupu po metodama koje se mogu smatrati kao izuzetno konzervativne, po načelu najgoreg mogućeg slučaja. No prema najboljim saznanjima i trenutačnim tržišnim kretanjima, Uprava Validusa vjeruje da se u postupku kontrolirane prodaje imovine mogu postići relativno veće prodajne cijene od onih koje su korištene za valorizaciju u navedenom revizorskom izvješću te samim time da je imovina Validus suštini pozitivna, odnosno da svakako premašuje iznos ukupnih obveza.'

Podsjetimo, otkad je preuzeo prezaduženi Validus, bivšu članicu Fima grupe Milana Horvata, Šelebaj pokušava postići dogovor s vjerovnicima, kako bi riješio dugove nastale u aferi Spice. Izlaz je trebao naći kroz prodaju Varaždinske banke, no to je propalo.