PLAN ZA SPAS ČLANICA EUROZONE

Irska i Grčka pred stečajem?

20.03.2009 u 11:28

Bionic
Reading

Zemlje eurozone usuglasile su spasilački plan kojim žele spriječiti stečaj članica zone primjene jedinstvene europske valute i vjerojatno će ga upotrijebiti, s tim da su Irska i Grčka najizglednije kandidatkinje za pomoć, kazao je utjecajni njemački parlamentarni zastupnik

'Plan postoji', kazao je Otto Bernhardt, zastupnik stranke kancelarke Angele Merkle CDU i član odbora za financije njemačkog parlamenta.

'Ministri financija dogovorili su postupke. Poanta je u tome da nećemo dopustiti da itko propadne', kazao je za Reuters.

Od svih članica eurozone, Bernhardt je kazao da je Irska u najgoroj situaciji, a slijedi ju Grčka. Dodao je ipak da će bilo kakva pomoć imati i svoju cijenu.

'Pozorno ćemo ispitati grijehe iz prošlosti', rekao je Bernhardt. 'Nećemo tolerirati niske poreze, kao što je slučaj s Irskom. Inzistirat ćemo na minimalnoj stopi poreza za kompanije'.

Zemlje poput Irske i Grčke snažno su pogođene oštrim padom gospodarskih aktivnosti a sada su prisiljene plaćati velike premije za financiranje svojih dugova, u usporedbi sa snažnijim članicama eurozone, što dodatno pogoršava njihove financijske probleme.

Proteklih tjedana učestale su špekulacije da bi snažnije zemlje 16-člane eurozone, poput Njemačke, mogle uskočiti i pomoći posrnulim partnerima.

Upitan kakva je vjerojatnost da se plan aktivira za pomoć članicama koje koriste zajedničku valutu euro, Bernhardt je kazao da 'to ovisi o razvoju međunarodne krize. Moguće je i da se Irska izvuče iz nevolja i bez kredita. No, veća je vjerojatnost da ćemo trebati pomoći nego da nećemo', dodao je.

Pri Europskoj središnjoj banci pripremljen je rezervni fond koji se po potrebi može iskoristiti u vrlo kratkom roku, objasnio je.

'Pri ECB-u već smo uspostavili fond', dodao je, napominjući da će države kojima bude potrebna pomoć dobiti kredite.

'Možemo djelovati u roku od 24 sata', istaknuo je.