TROŠKOVI MANJI ZA 740 MIL. KN

Optina 2 Ini donijela oko 1,1 milijardu kuna

26.07.2011 u 17:39

Bionic
Reading

Ina je kroz projekt optimizacije Optina 2 u razdoblju od sredine 2009. do prvog tromjesečja ove godine smanjila troškove za oko 740 milijuna kuna, a prihode povećala za 340 milijuna kuna, podaci su iznijeti na današnjoj konferenciji za novinare u Ini

Ina je kroz projekt Optina 2 od početka u 2009. do kraja prvog kvartala ove godine poboljšala EBIT-a (dobit prije odbitka kamata i poreza) za oko 1,1 milijardu kuna, rekao je izvršni direktor za korporativne servise Berislav Gašo

Posebna pozornost poklanja se i projektu optimizacije nabave koji će, procjenjuju u Ini, donijeti više od 250 milijuna kuna ušteda do 2012.

Optina 2 je ključni alat resturukturiranja poslovanja Ine s konačnim ciljem poboljšanja operativne učinkovitosti kompanije, ističe Gašo.

Optina 2 podrazumjeva inicijative za smanjenje troškova te za povećanje prihoda, a podrazumjeva više od 240 inicijativa, od kojih je više od 180 već implementirano, dok je dodatnih 60 trenutno u fazi implementacije.

Po podacima koje iznosi, kada se od ukupnih rashoda isključe troškovi vezani uz proizvodnju, neophodne funkcije, poreze i slično, kontrolabilni troškovi Ine su prije provedbe programa iznosili 6,7 milijardi kuna (troškovi zaposlenih, usluga, rezervnih dijelova, transporta, itd.). Ti su rashodi pali za 14 posto na razini Ina grupe u odnosu na 2008. godinu, kaže Gašo.

Uštede su ostvarene u svim segmentima, primjerice one su u istraživanju i proizvodnji oko 193 milijuna kuna, u rafinerijama 165 milijuna kuna, znatne su uštede i na troškovima u administrativnim funkcijama, itd.

Kod projekta optimizacije nabave završena je prva faza, u njoj su ostvarene uštede od 88 milijuna kuna i Ina je identificirala više od 300 novih potencijalnih dobavljača.

Kao primjere ušteda iz Ine pritom navode troškove mobilne telefonije koji su smanjeni sa 13 na 6 milijuna kuna, troškovi cateringa na platformama pali su sa 290 kuna po danu po čovjeku na 180 kuna, ugovora za tehničko i higijensko održavanje sa 39 na 27 milijuna kuna, itd.

Uštede vezane uz rafinerije ponajviše se odnose na energetsku efikasnost, način održavanja, itd., rekao je Gašo dodajući da treba razlikovati efikasnost, učinkovitost poslovanja od investicija koje su zalog rasta i razvoja.

Ne smiju uštede ići na uštrb investicija, kazao je Gašo odgovarajući na novinarska pitanja.

Ina je uštedila i na zaposlenima, a samo prošle godine Inu je napustilo 1.500 radnika, podsjetio je Gašo koji te uštede procjenjuje na 200-tinjak milijuna kuna.