NAJVIŠE BELJU

Todorić dobio više od 125 milijuna kuna potpora

20.03.2009 u 10:54

Bionic
Reading

Agrokor Ivice Todorića, odnosno pet tvrtki iz sastava te kompanije, u prošloj su godini od države dobili više od 125 milijuna kuna potpora i bespovratne financijske pomoći. U odnosu na 2007. godinu kada su Agrokorove potpore bile oko sto milijuna kuna, to je rast za četvrtinu, odnosno za 25 posto

Pokazuje to popis poljoprivrednih potpora kojeg je ovih dana objavilo Ministarstvo poljoprivrede, a na kojem se nalazi oko 85 tisuća poljoprivrednika i poduzeća koja primaju subvencije, piše Novi list.

Na tom popisu se stotinjak puta spominju i tvrtke iz koncerna Agrokor, a najviše potpora dobila je tvrtka Belje kojoj je država u prošloj godini dala gotovo 108 milijuna kuna potpora za mlijeko i mliječna grla, uljarice, krušna žita, ali i uzgoj junadi i svinja. Belje je godinu dana ranije primilo ukupno 87 milijuna kuna potpora, pa mu je tako državna pomoć u godinu dana porasla za petinu.

Oko osam milijuna kuna potpora dobila je tvrtka PIK Vinkovci i to većinu za šećernu repu, kukuruz i pšenicu. Porečka Agrolaguna je u 2008. godini dobila oko tri milijuna potpora i to uglavnom za uljarice, dok je u PIK Vrbovec otišlo oko milijun kuna za sijanje pšenice i kukuruza.

No, ta je tvrtka dobila i 3,28 milijuna kuna bespovratne financijske pomoći za gradnju ili obnovu hladnjače. Oko pola milijuna kuna dobili su podrumi Mladina, a Agrokorove su kompanije od države dobile pomoć od 1,2 milijuna kuna za osiguranje usjeva.

Ministarstvo poljoprivrede ove je godine po prvi put objavilo popis svih koji su u protekloj godini dobili državnu potporu, iako su to poljoprivrednici tražili u više navrata ističući kako najveći dio potpora odlazi velikim kompanijama umjesto poljoprivrednim domaćinstvima. I dok su seljačke udruge govorile o tome da Todorićeve tvrtke primaju i do 300 milijuna kuna državnih potpora, službeni popis govori da je ta brojka više nego dvostruko manja.

No, takvoj situaciji doprinijela je i država koja je sve ove godine odbijala objaviti puni popis, ali i Agrokor koji nikada nije dao službene podatke o iznosu potpora koje dobiva od države.