SRPANJ PODBACIO

Neizvjesna sezona za vlasnike kampova

23.07.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Hrvatski kampovi i njihova posjećenost u velikom dijelu ovise o vremenskoj prognozi, što nije čudno s obzirom na karakteristike tog turističkog segmenta, ali ove godine dosta ovise i o praznicima u Europi, odnosno njihovom pomicanju i skraćivanju, što ovu sezonu za kampove čini pomalo neizvjesnom

Vlasnici kampova ove će godine biti zadovoljni ako uspiju ponoviti rezultate dolazaka i noćenja turista iz prošle godine, dok će svaki fizički, a posebno financijski porast na godišnjoj razini biti, kako kaže direktor ureda Kamping udruženja Hrvatske (KUH) Adriano Palman, izvrstan.

Blagu neizvjesnost za rezultate u kampiranju ove godine potvrđuje i izmjena uspješnih te manje uspješnih pojedinih mjeseci, pri čemu Palman ističe da je travanj ove godine bio jako dobar (kao i u ukupnom turizmu zbog uskrsnih blagdana i relativno lijepog vremena), što je slijedio očekivano lošiji svibanj koji nije nikoga iznenadio. Onda je (opet zbog više praznika) uslijedio odličan lipanj, dok su početak i sredina srpnja prošli lošije od očekivanog.

Za drugi dio srpnja, cijeli kolovoz, pa i rujan najave su zasad dobre i obećavajuće, ali što će u konačnici biti, tek će se vidjeti.

Sveukupno gledano, KUH-ova statistika, koja se odnosi na 55 do 60 posto kamp kapaciteta u Hrvatskoj, pokazala je da je na razini prvih pet mjeseci ove godine u kampovima bilo 13 posto manje noćenja nego prošle godine

Ti su se minusi poništili dobrim lipnjem, pa je na razini šest mjeseci noćenja bilo 11 posto više, što se do otprilike 10. srpnja zbog manjeg dolazaka kampista smanjilo na oko sedam posto plusa.

Kako je u predzadnjem tjednu srpnja bilo nešto lošije i vjetrovito vrijeme, to se već osjetilo na popunjenosti kampova, što sve ipak nije ništa novo ni pretjerano različito u odnosu na prijašnje godine, napominje Palman.

Samo 17 vrhunskih kampova 

U Hrvatskoj je, po zadnjim podacima KUH-a, prošle godine bilo ukupno 519 kampova i kampirališta s kapacitetom za ukupno 232.080 osoba. Prema kategoriji, najviše je kampova s dvije zvjezdice, a najmanje je, samo 17, onih najluksuznijih, okićenih s četiri zvjezdice.

Ipak, dodaje da tu postoji još jedan problem vezan za pomake praznika u Njemačkoj i Nizozemskoj, što su nam za kamping dva glavna tržišta. S ta dva tržišta turisti su nam do sada pojačano dolazili već početkom srpnja, dok je to ove godine odgođeno, odnosno jači dolasci počeli su tek sredinom srpnja.

'Skraćivanje praznika i kasniji početak godišnjih odmora su alarmantni jer regije iz kojih su gosti tradicionalno u kampove dolazili 1. srpnja, sada goste šalju na odmor 15. srpnja ili čak 1. kolovoza', kaže Palman.

Unatoč tome, u KUH-u vjeruju da bi ova sezona za kampove ipak mogla završiti s nekoliko postotaka plusa u fizičkom smislu, dok bi u financijskom mogla biti slična lanjskoj.

Dosta toga ovisi i o cijenama koje se nisu značajnije povećavale zadnjih godina, nego su ih kampovi, slično kao i cijeli turizam, ove godine digli kao što čine iz godine u godinu za razinu europske inflacije. To je tek održavanje cijena, ali ne i neki značajniji porast. Obično se to radi od oko u prosjeku za dva do tri posto, a hrvatski su kampovi ove godine u odnosu na prošlu u prosjeku povećali cijene za 3,5 posto.

Drugi iz Hrvatskoj konkurentskih zemalja cijene su u posljednjih nekoliko godina digli više od Hrvatske, što pokazuje i podatak da smo po cijenama kampova par zadnjih godina bili treći ili četvrti, a sada smo šesti.