REKORDNI PRINOSI NA OBVEZNICE

Novo zaduživanje skuplje zbog dužničke krize

22.07.2011 u 09:06

Bionic
Reading

Cijena zaduživanja porasla je u odnosu na prethodna izdanja obveznica zbog negativnih trendova na svjetskim tržištima, objašnjavaju u Ministarstvu financija povećane prinose na nova izdanja obveznica realizirana na domaćem tržištu

Na petogodišnju kunsku obveznicu u iznosu od milijardu i pol kuna s godišnjim kuponom od 5,75 posto ukupna prinos iznosi 5,95 posto, a na desetogodišnju obveznicu s valutnom klauzulom u iznosu od 600 milijuna eura i s godišnjim kuponom od 6,5 posto ukupni prinos je dosegao 6,88 posto. Za usporedbu, prinos na osmogodišnju euroobveznicu u iznosu od 750 milijuna eura izdanu prije mjesec dana iznosio je 6,127 posto. 

'U trenutku izdanja posljednje euroobveznice hrvatski spread je iznosio 300 baznih bodova, a danas iznosi 360 bodova', pojašnjavaju u Ministarstvu poskupljenje duga, dodajući da do kraja godine ne planiraju dodatno zaduživanje s obzirom na to da se proračun puni prema planu.

Novac prikupljen izdavanjem obveznica iskoristit će se u najvećoj mjeri za financiranje proračunskog deficita, a dijelom i za otplatu 'dugih obveznica' izdanih 1991. za potrebe sanacije banaka.

Iz Ministarstva financija su najavili i preraspodjelu u proračunu, kojom će se u korist pojedinih resora raspodijeliti uštede realizirane na rashodnoj strani u prvih šest mjeseci. Ukupno će se preraspodijeliti 1,34 milijarde kuna od čega će se 789 milijuna kuna rasporediti unutar ministarstava, a 548,7 milijuna kuna prebacit će se u korist Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstva unutarnjih poslova te za potrebe plaćanja kamata i ovrha.

U prvih šest mjeseci korisnici proračuna najviše su uštedjeli na materijalnim troškovima te naknadama građanima i kućanstvima.