NEMA DOGOVORA

Ina obustavlja isporuku etana Diokiju?

20.07.2011 u 11:27

Bionic
Reading

Ina planira sutra Diokiju obustaviti isporuku etana, glavne sirovine za proizvodnju u tom poduzeću. Iz Ine su pokrenuli prisilnu naplatu duga, a zatim su obavijestili Dioki da će im u četvrtak obustaviti isporuku etana i, kako se čini, nemaju namjeru odustati od tog plana, piše Novi list

'S obzirom na to da u proteklom razdoblju od Diokija nije ponuđeno prihvatljivo rješenje iako je Ina bila maksimalno fleksibilna u nastojanju da se ostvari međusobni dogovor i izađe ususret tvrtki s kojom ima dug partnerski odnos, Ina nije više u mogućnosti na ovakav način podržavati navedenu situaciju na štetu vlastita poslovanja', tvrde iz Ine.

Oni su prošli tjedan blokirali račun Diokija zbog 68 milijuna kuna duga, iako je dug prepolovljen u odnosu na listopad prošle godine.

Usto, iz Diokija su tvrdili, što je kasnije priznala i sama Ina, da dugove plaćaju u roku od sedamdesetak dana. Ina, ostavlja mogućnost pregovora, no istovremeno postavlja takve uvjete da će se ti pregovori teško nastaviti.

'Preduvjet za nastavak pregovora bio bi ispunjenje dospjelih dugova prema Ini i Prirodnom plinu, odnosno da Dioki do 21. srpnja 2011. dostavi adekvatna bankarska jamstva', poručili su iz Ine. Ako ta naftna kompanija ustraje na tome, to će značiti da u pitanje dolazi i Vladin plan spašavanja Diokija i više od 800 radnih mjesta u proizvodnji, koja uglavnom završi u izvozu.

Na pitanje što mogu učiniti radnici, sindikalni povjerenik unutar Diokija Josip Pavelić odgovara da mogu samo izaći na ulicu, jer ih se na ulicu šalje.

'Prije samo godinu i pol, država Inu nije blokirala iako je imala dvije i pol milijarde kuna duga, dugovala je svima nama koji plaćamo poreze, a Ina nas sada šalje na ulicu zbog 60 milijuna i još nam nude rok plaćanja od 30 dana', kazao je Pavelić.