KAD JE DRŽAVA VLASNIK

Dalmacijavino: Tvrtka propada, a vodi je 28 direktora!

18.07.2011 u 18:10

Bionic
Reading

U splitskom Dalmacijavinu nakratko je zavladalo zatišje: radnici su dočekali isplatu jedne zaostale plaće, za ožujak ove godine, pa od najavljenih prosvjeda i blokade Gradske luke zasad nema ništa.

No, jednoj od najslavnijih dalmatinskih tvrtki budućnost je svejedno neizvjesna: od države radnici više ne mogu očekivati plaću, sve je sada na njima i na onome što uspiju zaraditi.

Premda upravo traje vjerojatno najbolja turistička sezona u hrvatskoj povijesti i premda upravo Dalmacijavino sa svojim prepoznatljivim proizvodima ima izvrsnu poziciju na tržištu, zarade je vrlo malo. Tvrtka ima problem s likvidnosti, pa za plasman proizvoda vječito nedostaje nečega - kutija, čepova, etiketa...

Za poslovni subjekt čiji dug je dosegao milijardu kuna to i ne bilo čudno da na nelogičnosti u poslovanju već godinama ne upozoravaju - sindikalisti. Oni konstantno nastoje potaknuti upravu da improvizira, predlažu akcijske prodaje i načine na koji nabaviti potrebne sirovine, spremni su raditi... Pa čak i preuzeti tvrtku po modelu radničkog dioničarstva, što im je zasad odbijeno.

Istovremeno, u upravi Dalmacijavina najizopačeniji mogući oblik socijalizma u punom je cvatu: kako doznajemo, u 14 organizacijskih jedinica i nekoliko d.o.o.-a zaposleno je čak 28 direktora! Tu je još i šest solidno plaćenih savjetnika uprave, pa čak i glasnogovornik, stanoviti Mirko Radačić. Koliko je poznato, on se nikada nije pojavio u javnosti niti je poznat ijednom splitskom novinaru, premda baš Dalmacijavino dugo i sustavno puni novinske stupce.

Čovjek se očito slomio od posla. Zašto Vlada tolerira nered u vlastitoj tvrtki? Logično objašnjenje vjerojatno nikada nećemo pronaći, jednako kao ni razloge potonuća tvrtke koja bi po svim mogućim kriterijima trebala biti u vrhu svoje branše. Jedino što u Banskim dvorima znaju jest raspisati novi natječaj za prodaju, peti po redu, pa se ponadati da će se pojaviti kakav Todorić ili neki stranci koji bi uveli reda. Vlada to očito ne zna. Ili ne želi.

Ne promijeni li se situacija u idućih desetak dana, na metu nezadovoljnika doći će deseci nesposobnih direktora koji u punih pola godine nisu bili u stanju osigurati ni jednu jedinu plaću. Barem tako najavljuju radnici i sindikalisti. Nema im druge nego preuzeti stvar u svoje ruke...