PRISILNA NAPLATA DUGA

Popijač: Učinit ću sve da sačuvam Dioki

14.07.2011 u 09:15

Bionic
Reading

'Već nekoliko mjeseci radimo na tome problemu. Naš je osnovni cilj spašavanje radnih mjesta u Diokiju. Postigli smo dogovor s bankama i HEP-om, no onda se pojavio problem, jer nas je Ina obavijestila da nije u stanju isporučivati potrebne količine sirovina, odnosno etana, koji je nužan u proizvodnji', kazao je za Novi list ministar Đuro Popijač komentirajući namjeru Ine da prisilno naplati od Diokia dug od 68 milijuna kuna

Na pitanje vjeruje li on doista da etana nema, jer u Diokiju tvrde da bi se uz određena ulaganja mogle osigurati dovoljne količine, Popijač kaže da on osobno ne može to provjeravati, ali da tako kažu stručnjaci iz Ine.

'Problem je što je proizvodnja u Ininim poljima pala i etana, kojeg se ne može dobivati iz Jadrana, ima sve manje. To se dogodilo zato što Ina nije dovoljno ulagala u ta polja, a sada su potrebna značajna financijska sredstva ako se žele dobiti dodatne količine etana', ističe Popijač.

Ministar poručuje i to da će učiniti sve da u Diokiju sačuva radna mjesta i proizvodnju od koje 90 posto ide u izvoz, piše Novi list

Na pitanje je li moguće da Ina koristi Dioki kako bi pritiskala Vladu u pregovorima s MOL-om oko vlasničkih odnosa, te da šalje poruku Ježiću jer DORH tvrdi da je preko računa njegove švicarske tvrtke predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi isplatio mito Ivi Sanaderu, ministar odgovara 'da ne želi vjerovati da bi za bilo što od toga MOL ili Ina koristili Dioki i dovodili proizvodnju u pitanje'.

Predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern koji u tom tijelu predstavlja Vladu kaže da on mora, kad je u pitanju pokušaj prisilne naplate duga, stajati iz nastojanja uprave da osigura stabilno poslovanje.

'Uvjeravaju me da etana nema toliko koliko ga Dioki treba, ali država mora učiniti sve da sačuva svoju petrokemijsku industriju koja je jedna od rijetkih sa složenim tehnološkim procesom i proizvodom. Riječ je o spasu jedne od rijetkih industrija koje uz sve to imaju i domaće znanje', poručuje Štern.