DOKTORAT S GORČINOM

Cota mu dao jedinicu, Samodol bijesan

Bionic
Reading

Čelnik Hanfe Ante Samodol u utorak je postao doktor ekonomskih znanosti. Svoj doktorski rad obranio je na Ekonomskom fakultetu pred povjerenstvom čiji je član bio i Boris Cota, gospodarski savjetnik predsjednika Ive Josipovića. Jedino negativno mišljenje Samodol je dobio upravo od Cote koji se u utorak nije pojavio u komisiji

Samodolov doktorat privlači pažnju javnosti već više od dvije godine. Prvo je iscurila informacija da je račun od 80.000 kuna za prijavu doktorata platila Hanfa, što je Samodol oštro demantirao.

Navodno ni sam izbor teme nije ispočetka oduševio profesore Ekonomskog fakulteta koji su je u nekoliko navrata odbili, ali je ona poslije ipak bila prihvaćena.

Kontroverzama je ipak najviše pridonio Hanfin opsežan upitnik koji je 2009. poslan na adrese svih društava za upravljanje investicijskim fondovima. Upitnik je zbog opsežnosti, ali i specifičnih pitanja odmah uzrokovao nagađanja da će poslužiti kao temelj za nečiji doktorat.

Nakon obrane doktorata pod nazivom 'Utjecaj alokacije imovine institucionalnih portfeljnih investitora na stabilnost financijskog sustava Republike Hrvatske' Samodol, piše Business.hr isprva nije želio ništa komentirati, ali je onda popustio.

Upitan o činjenici da je od Borisa Cote dobio negativno mišljenje, čelnik Hanfe nije štedio riječi.

'Ja sam Cotu zapravo izmislio i veliki je bezobrazluk da se on na takav način obračunava sa mnom', rekao je Samodol za Business.hr i ustvrdio da Cote prije 2006. nije nigdje ni bilo.

'Prvi sam ga predstavio i doveo u Ministarstvo financija Ivanu Šukeru', kaže. Štoviše, tvrdi i da su Šuker i on preporučili da Cota uđe u savjet HNB-a, a Cota mu se odužuje napadima kroz medije i optužbama.

S puno žuči, navodi Business.hr, Samodol je podsjetio na poslovicu o tome da nikome ne treba činit zlo, ali da treba dobro paziti na to komu se čini dobro.